En far og søn er begge kendt skyldige i drabet på en 44-årig afghansk kvinde. Det blev torsdag formiddag afgjort ved Retten i Randers.

Drabet fandt sted om morgenen 17. september sidste år i deres hjem i Randers. Retten finder dog ikke, at der er tale om et æresdrab.

Det skyldes, at retten ikke finder det bevist, at det er et religiøst motiveret mord.

Det har anklagemyndigheden ellers ment, at der var tale om.

Retten finder det bevist, at både den 60-årige far og den 18-årige søn begge var til stede i lejligheden da drabet fandt sted.

Kvinden blev fundet i familiens lejlighed med 19 læsioner efter knivstik.

Rollefordelingen i drabet kan ikke fastlægges, men retten finder det bevist, at både far og søn har deltaget i drabet.

Derudover er der både bortskaffet og fabrikeret beviser. Far og søn har forsøgt at få det til at fremstå sådan, at sønnen var alene om drabet. Retten har fundet det bevist, at drabet er foregået i forening.

Den 44-årige afghanske kvinde blev fundet død 17. september. Kvindens søn ringede selv til alarmcentralen og fortalte, at hans mor var død.

»Jeg har slået min mor ihjel,« lød det i opkaldet til alarmcentralen, som tidligere er blevet afspillet i retten.

Sønnen blev anholdt umiddelbart efter samme dag. Da politiet ankom til lejligheden, fandt man den 44-årige kvinde.

Den 44-årige kvinde var blevet dræbt af knivstik i hovedet, halsen og på kroppen. Kvinden havde i alt 19 læsioner efter knivstik.

Sønnen og hans 60-årige far blev herefter tiltalt for at skulle stå bag drabet på den 44-årige afghanske kvinde.

Anklager Philip D.D. Møller mente her, at far og søn i forening skulle have planlagt, hvad anklagemyndigheden har betegnet som et æresdrab på kvinden.

Faren har gennem retssagen nægtet sig skyldig i alle forhold. Sønnen har erkendt, at han slog sin mor ihjel, men har forklaret, at det skete i nødværge.

Sønnen har desuden forklaret, at han fik flere skader i forbindelse med, at moren skulle have overfaldet ham. Undersøgelser af skaderne har dog vist, at de var selvpåførte.

Dommerne og nævningene har derfor tilsidesat sønnens forklaring, om at han skulle have handlet i nødværge, da han slog sin mor ihjel.

Retten fandt ikke, at der var bevis for, at far og søn havde begået et æresdrab. Det seneste registrerede æresdrab i Danmark skete i 2005.

Retten skal nu tage stilling til, hvad strafudmålingen for de to mænd skal være.

Anklager Philip D.D. Møller fortæller, at han er overrasket over, at retten ikke har lagt mere vægt på de beskeder, som der tidligere har været fremlagt i retten, om, som anklageren mener, belyser, at der er tale om et æresdrab.

Der forventes at falde endelig dom fredag.

B.T. følger sagen.