»Kære Justitsminister Søren Pape Poulsen«. Sådan indleder Helene Meng et brev til Danmarks Justitsminister.

10. juli 2016 forsvandt hendes datter, Emilie Meng, efter en bytur i Slagelse. Først juleaftensdag blev hun fundet død i et vandhul ved Borup. Sagen er fortsat uopklaret.

I brevet, der er sendt 9. maj 2018, kritiserer Helene Meng den indsats Sydsjællands og Lolland-Falsters politi har gjort for at finde hendes datters morder.

»Ud over den ubegribelige sorg, vi har været igennem, har vi ligeledes måtte kæmpe med et utal af problemer omkring den efterforskning, som Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har stået for. Efter vores opfattelse har efterforskningen været mangelfuld på nogle helt centrale punkter. Derudover har de pågældende politifolk haft meget svært ved at respektere de aftaler, vi har lavet omkring den forudgående orientering af os, inden man er gået ud med noget i pressen,« skriver hun i brevet.

Emilie Meng
Emilie Meng Foto: privat
Vis mere

B.T. har fået aktindsigt i brevet, men Justitsministeriet har valgt at strege en enkelt sætning ud, der følger ovenstående citat.

I brevet beder moren om at få et møde med Justitsminister Søren Pape Poulsen, så hun personligt kan forklare ham om alle de ting, hun finder kritisable.

Henvendelsen førte til, at familien holdt et møde med justitsministeren og efterfølgende blev en ny efterforskningsgruppe sat til at gennemgå sagen på ny.

På baggrund af henvendelsen fra Emilie Mengs familie har Rigspolitiet bedt Sydsjællands og Lolland-Falsters politi om en redegørelse. Den har B.T. også fået aktindsigt i.

ARKIVFOTO Mindehøjtidelighed i Korsør anden juledag d. 26. december 2016 for den 17-årige Emilie Meng- - Se RB KRIMINAL18.37- - Over nye 100 tip i sagen om drabet på Emilie Meng. Politiet håber på at komme et vigtigt skridt videre i sagen om drabet på 17-årig pige fra Korsør.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)
ARKIVFOTO Mindehøjtidelighed i Korsør anden juledag d. 26. december 2016 for den 17-årige Emilie Meng- - Se RB KRIMINAL18.37- - Over nye 100 tip i sagen om drabet på Emilie Meng. Politiet håber på at komme et vigtigt skridt videre i sagen om drabet på 17-årig pige fra Korsør.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

I redegørelsen gennemgår politikredsen i overrordnede linjer det langstrakte forløb fra Emilie Meng blev meldt savnet, til politiet i 2017 efterlyste en hvid Hyundai i30, der figurerer på en overvågningsfilm fra Korsøs station den nat, Emilie Meng forsvandt.

I redegørelsen fremgår det, at Vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen har haft ansvaret for at holde kontakt til familien og orientere dem løbende.

»Siden december 2017 har vpi (Vicepolitiinspektør red.) Søren Ravn Nielsen i flere tilfælde haft telefonisk kontakt med både mor og stedfar. Poitiet har ikke i forbindelse med disse samtaler opfattet kritk af kommunikationen mellem familie og politiet,« lyder det i skrivelsen.

Politikredsen hævder, at familien er blevet grundigt orienteret før oplysninger er blevet givet til pressen med undtagelse af et enkelt tilfælde:

Nyt vidne i Emilie Meng-sag så mand med åbent bagagerum Vidne har set en bil, som matcher beskrivelse af den bil, der måske kan knyttets til Emilie Mengs drab. Arkivfoto: Den 24. december 2016 blev den 17-årige Emilie Meng, der har været forsvundet siden juli i år, fundet død i en sø ved Borup på Sjælland. På et pressemøde den 25. december oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at Emilie har været udsat for en forbrydelse. Foto: dykkere er ude for at undersøge søen og området d. 26. december 2016, hvor Emilie blev fundet juleaftensdag- - Se RB 27/12 2016 10.01. Efter mere end fem måneder fik familien til Emilie Meng fra Korsør vished om deres datters skæbne, da liget af hende juleaftensdag blev fundet i et vandhul nær Borup på Midtsjælland. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2016)
Nyt vidne i Emilie Meng-sag så mand med åbent bagagerum Vidne har set en bil, som matcher beskrivelse af den bil, der måske kan knyttets til Emilie Mengs drab. Arkivfoto: Den 24. december 2016 blev den 17-årige Emilie Meng, der har været forsvundet siden juli i år, fundet død i en sø ved Borup på Sjælland. På et pressemøde den 25. december oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at Emilie har været udsat for en forbrydelse. Foto: dykkere er ude for at undersøge søen og området d. 26. december 2016, hvor Emilie blev fundet juleaftensdag- - Se RB 27/12 2016 10.01. Efter mere end fem måneder fik familien til Emilie Meng fra Korsør vished om deres datters skæbne, da liget af hende juleaftensdag blev fundet i et vandhul nær Borup på Midtsjælland. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2016) Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

»Familien er i løbet af efterforskningen blevet orienteret forud for væsentlige udmeldinger i pressen, eller når Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er blevet orienteret om, at pressen af egen drift vil omtale sagen. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er vidende om, at familien i et enkelt tilfælde har følt sig sent informeret. Episoden vedrørte en situation, hvor Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efter adskillige henvendelser fra pressen omkring årsdagen for fundet af Emilie Meng udsendte en pressemeddelelse med oplysninger om, at Sydsjælland og Lolland-Falster Politi ikke havde nye oplysninger i sagen eller kommentarer til pressen, og at efterforskningen fortsat pågik. Familien blev ikke orienteret inden udsendelsen af pressemeddelelsen, da politiet vurderede, at det ikke var en væsentlig udmelding,« lyder det i skrivelsen der er underskrevet af politidirektør Lene Frank.

B.T. har været i kontakt med Mai-Britt Storm Thygesen, der er bistandsadvokat for Helene Meng. Hun oplyser, at moren ikke ønsker at stille sig frem i et interview, men at hun finder der er væsentlige kritikpunkter ved efterforskningen.

»Der er ikke nogen af os, der bliver tilfreds, før Emilie Mengs morder er fundet og sagen har nået sin afslutning. Men familien og jeg er glade for at politiet har lyttet til vores ønske om en fornyet efterforskning,« siger Mai-Britt Storm Thygesen.

B.T. har også været i kontakt med vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen. Han har »ingen bemærkninger« til brevet fra Helene Meng.

Politidirektør Lene Frank ønsker ikke at kommentere Helene Mengs brev til justitsministeren.

»Vi har ingen anden interesse end at opklare sagen, og vi ønsker ikke, at de pårørende skal være usikre på, at vi gør alt hvad vi kan,« siger hun og henviser herudover til redegørelsen.