Drabsforsøget på Lars Hedegaard i 2013 er den direkte anledning til, at tre mænd nu sidder tiltalt i København for medvirken til terrorisme.

Det kom frem mandag formiddag, da den såkaldte dronesag blev indledt i Københavns Byret.

Her er tre mænd på 30 år tiltalt for forsøg på medvirken til terrorisme.

To af dem er desuden tiltalt for medvirken til fuldbyrdet terrorisme med talrige døde ofre, hvilket gør sagen ekstra usædvanlig i dansk sammenhæng.

I forelæggelsen af sagen oplyste senioranklager Sidsel Klixbüll fra Københavns Politi, at det var efterforskningen af drabsforsøget på den islamkritiske forfatter og journalist Lars Hedegaard, at politiet blev opmærksom på i første omgang særligt en af de tre nu tiltalte.

Ved en ransagning i 2014 blev der i hans pung fundet et USB-stik, som ifølge anklagemyndigheden vil komme til at spille en vigtig rolle i bevisførelsen.

Nogle af filerne på USB-stikket var slettede, men det lykkedes politiets eksperter at genskabe flere af dem. Blandt andet kunne man se en fil, der detaljeret med ord og billeder beskriver, hvordan man som amatør-kemiker kan fremstille sprængstoffet RDX.

De tre tiltalte nægter sig alle skyldige i de alvorlige tiltalepunkter, der vil kunne sende dem bag tremmer i mange år, hvis de bliver kendt skyldige.

Og for den enes vedkommende måske også udløse en udvisning for bestandig.

Ifølge tiltalen har de indkøbt avancerede droner og kameraer, der skulle bruges af terrororganisationen Islamisk Stat under kamphandlinger i Syrien.

Efter anklagemyndighedens opfattelse har de tiltalte systematisk skaffet en masse smådele og komponenter, der tilsammen er blevet til slagkraftige terrorvåben.

Ifølge anklageskriftet har de tiltalte over en periode på fire år fra 2013 til 2017 indkøbt bl.a. 21 hobbyfly, droner og termiske kameraer samt komponenter, værktøj og tilbehør hertil i internetbutikker samt i butikker i Danmark.

Indkøbene skulle ifølge tiltalen leveres videre til terrororganisationen Islamisk Stat, der skulle bruge udstyret i kamphandlinger mod deres modstandere i Syrien og Irak – blandt andet til drab og grov vold.

Desuden er to af mændene tiltalt for medvirken til terrorisme. Ifølge anklageskriftet har de indkøbt GoPro-kameraer, som senere blev anvendt til rekognoscering i forbindelse med angrebet på den syriske militærbase Ain Issa i august 2014, hvor flere blev dræbt.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev mindst 27 soldater dræbt i angrebet, som blandt andet blev udført med tre selvmordsbombebiler, har DR tidligere oplyst.

De tre tiltalte levede tilsyneladende en helt normal hverdag i Danmark, samtidigt med at de efter anklagemyndighedens opfattelse skaffede tandhjul til Islamisk Stats blodige terror-maskine.

Den ene underviste på en højere læreranstalt, den anden kørte taxi, og den tredje var cykelhandler.

Yderligere to mænd er også sigtet i sagen, fordi de efter politiets opfattelse har været de tre tiltaltes bindeled til Islamisk Stat.

Det drejer sig om den tidligere terrordømte dansk-tyrker Abdul Kadir Cesur, 33, og den formodede gerningsmand til attentatforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard – den forsvundne og nu muligvis døde Basil Hassan, 31.

Da ingen af dem opholder sig i Danmark, er deres sager foreløbig blevet 'udskilt til særskilt behandling', som det er formuleret i anklageskriftet.

Dronesagen i Københavns Byrets ventes at strække sig over 19 retsdage.