I et lille, men fuldstændigt stopfyldt retslokale i Østre Landsret risikerer Ali Parnian, der i ugens løb blev landskendt som ’Bager-Ali fra Tingbjerg’, fredag både en fængselsstraf og udvisning af Danmark i en sag om en stjålen og afbrændt bil.

I oktober sidste år blev Ali Parnian, 19, ellers frikendt ved Retten i Lyngby, hvor han sammen med en 20-årig kammerat var anklaget for at have stjålet en BMW 320 til en værdi af 36.500 kroner og have brændt den af.

Kammeraten Amir tilstod dog episoden og blev idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste, ligesom han modtog en betinget udvisning af Danmark. Ved retten i Lyngby var en af de tre dommere stemt for at udvise den dømte til Iran, hvor han stadig er iransk statsborger, men et flertal på to dommere mente, at udvisningen skulle gøres betinget.

Statsadvokaten i København er dog ikke tilfreds med de domme og har derfor valgt at anke sagen til Østre Landsret, hvor sagen altså skal afgøres fredag.

I retten er Ali Parnian iført blå skjorte, grå vest og sort slips. Han nægter sig fortsat skyldig i anklagen for brandstiftelse, men bliver i landsretten belastet af sin ven Amirs forklaring.

Både i byretten i Lyngby og nu i landsretten forklarer vennen, at Ali var helt klar over, at den hvide BMV var stjålet og skulle brændes af. Ifølge vennen var det Ali, der købte to liter benzin til afbrændingen på en tankstation, mens han selv og Alis lillebror købte bl.a. gazebind til afbrændingen i en nærliggende Netto.

Ifølge vennen var Ali også med til at brænde bilen af i Værløse - blandt andet gjorde de en lunte klar af gazebind i bagagerummet. I mellemtiden nåede Alis lillebror dog angiveligt selv at sætte ild til en anden del af bilen med benzin.

Vennen forklarer også i retten, at det bagefter blev aftalt, at han skulle påtage sig skylden for afbrændingen, mod at Alis far til gengæld skulle betale den forventede bøde for at redde sine to sønner fri af sagen.

I vidneskranken erkender Ali Parnian kort før middag, at det var rigtigt, at det var ham, der købte to liter benzin under en køretur i den stjålne bil. Benzinen blev hældt på sodavandsflasker af plastic, hvad der undrede anklageren.

»Jeg tænkte, at min ven Amir nok først fik brug for benzinen dagen efter, så derfor hældte vi det ikke på tanken med det samme,« lød svaret fra Ali Parnian, mens han trippede voldsomt med sin højrefod under vidneskranken.

Alis 16-årige lillebror, der var indkaldt som vidne og var med til at brænde den stjålne bil af, ønskede ikke at blive afhørt som vidne, hvad han har lov til, da han er nær pårørende til den tiltalte Ali.

Til stede er også en tolk, der skal hjælpe Ali med sprogligt at forstå, hvad der foregår i retten. Umiddelbart inden retsmødets start understregede kammeratens advokat over for tolken, at han skulle gøre sig umage med at tolke korrekt og få alle detaljer med.

Lettere opbragt kunne tolken berolige forsvarsadvokaten med, at han havde statsautoriseret tolk i 20 år.

Bageri-ejer Ali Parnian er den seneste uge blevet landskendt, da det i begyndelsen af ugen kom frem, at hans bageri, ’Kajs Bageri’, i Tingbjerg i København har været udsat for massivt hærværk i weekenden.

Ali Parnian har fortalt, at han tidligere er blevet afkrævet beskyttelsespenge, men har nægtet at betale, og i ugens løb har han fået bred politisk opbakning fra blandt andet udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der også har besøgt bageriet i Tingbjerg.

Også den konservative politiker Mette Abildgaard har bakket Ali Parnian op og startet en indsamling via Mobile Pay, som allerede torsdag angiveligt rundede 500.000 kroner.

Mette Abildgaard har dog gjort det klart, at ingen af pengene er udbetalt, og hun nu vil afvente sagens forløb, da anklagerne er meget alvorlige.

»Jeg vil samtidig bruge tiden på at undersøge det praktiske i forhold til at annullere indsamlingen og tilbagebetale de knap 500.000 kroner, som fordeler sig over mange tusinde donationer, hvis det skulle blive aktuelt,« lød det torsdag fra politikeren.

I byretten blev Ali Parnian blandt andet frikendt, fordi dommer og domsmænd var enige om, at der ikke var nok bevis for, at Ali Parnian rent faktisk var indblandet i tyveri og afbrænding. Hans kammerat har forklaret, at han i den stjålne bil hentede Ali Parnian og kørte rundt, indtil bilen blev brændt af på Kulhusvej i Værløse. Ali Parnian selv siger dog, at han ikke vidste, at bilen var stjålet – men at han var af den opfattelse, at kammeraten havde købt bilen af svogeren. Han fortalte desuden, at han var blevet kørt hjem om aftenen, inden afbrændingen fandt sted.

Bageri-ejeren har desuden forklaret, at kammeraten har beskyldt ham for at medvirke til afbrændingen, fordi han havde talt med politiet.

Ali Pamian hævder fortsat, at han er uskyldig, og understreger at sagen om ildspåsættelse ikke har noget at gøre med det hærværk og den afpresning, som han har været udsat for.

Der skal føres to vidner under ankesagen, hvor der ventes dom senere fredag.