Selvom hun befandt sig på flere hundrede kilometers afstand i København, turde en 43-årig kvinde onsdag formiddag ikke vidne mod sin mordtiltalte eksmand i Finland.

Her er den 52-årige dansker ved retten i Turku tiltalt for et blodigt overfald på et ungt tysk kærestepar helt tilbage i 1987.

På helikopterdækket på passagerfærgen Viking Sally på vej fra Sverige til Finland blev en 20-årig tysk mand brutalt hakket til døde med slag fra en sylespids hammer, mens hans 22-årige kæreste på et hængende hår overlevede.

På det tidspunkt var den nu mordtiltalte dansker en kun 18-årig spejderdreng på vej til træf i Finland, og han gik i første omgang fri af politiets mistanke.

Tværtimod blev han i første omgang nærmest betragtet som et heltemodigt nøglevidne, fordi det tilsyneladende var ham, der først fandt det forslåede tyske par i deres soveposer og var med til at bære den bevidstløse kvinde ombord i en tilkaldt redningshelikopter.

Nu er han med næsten 34 års forsinkelse blevet tiltalt for mord og mordforsøg på det unge tyske par. Det skyldes ikke mindst, at han i et sms-skænderi med sin ekskone i slutningen af 2015 nærmest pralede med, at han var morder og også kunne tage livet ekskonen.

»Jeg kan være ond, for jeg har slået IHJEL TO gange før,« skrev han blandt andet med både små og store bogstaver.

Det var i februar 2017 med til at koste ham et års fængsel i Østre Landsret. Med i dommen var også et forsøg på vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi han op til nytår 2015 havde klistret to hjemmelavede kanonslag på ruden til ekskonens stuevindue lige ved det sted, hvor han vidste, hun plejede at sove, og antændt dem.

Den nu mord-frikendte dansker blev i år 2000 efterlyst af Københavns Politi efter en fangeflugt med to andre fanger fra Vestre Fængsel.
Den nu mord-frikendte dansker blev i år 2000 efterlyst af Københavns Politi efter en fangeflugt med to andre fanger fra Vestre Fængsel.
Vis mere

Ved onsdagens retsmøde nåede ekskonen via et videolink fra København kun at bekræfte, at hun havde mødt den tiltalte i 2014. I første omgang havde han sagt, at han »kun« havde siddet fire år i fængsel for småkriminalitet, men siden fandt hun ud af, at han faktisk havde siddet 18 år bag tremmer.

Og efter en kort pause i retsmødet meddelte hun ifølge finske medier, at hun af psykiske grund ikke ønskede at vidne.

I samme pause nåede den 52-årige dansker i øvrigt at komme så provokerende tæt på de pårørende til mordofferet i retsbygningen, at de næsten havde fysisk kontakt. Det klagede tyskernes bistandsadvokat straks over.

Tilstedeværende politifolk kunne bekræfte, at danskeren havde haft kontakt til de tilstedeværende søstre til den dræbte 20-årige, hvilket retsformanden i meget klare vendinger bad ham stoppe med.

Det dødelige overfald på det tyske par skete efter politiets opfattelse med en såkaldt slaggehammer som denne, der formentlig blev stjålet fra skibets kedelrum. Selve gerningsvåbnet er aldrig fundet. Formentlig smed morderen hammeren i vandet fra skibet.
Det dødelige overfald på det tyske par skete efter politiets opfattelse med en såkaldt slaggehammer som denne, der formentlig blev stjålet fra skibets kedelrum. Selve gerningsvåbnet er aldrig fundet. Formentlig smed morderen hammeren i vandet fra skibet. Foto: Finsk politi
Vis mere

Af retsmaterialet i sagen fremgår det, at danskeren under afhøringer i august 2016 faktisk tilstod drabet uofficielt over for danske og finske politifolk i et dansk fængsel. Motivet skulle være at røve det tyske pars værdier.

Men i den finske retssal nægter han sig skyldig og har forklaret, at han blot i nogle sammenhænge har pralet med at være morder, uden at det reelt er rigtigt.

Hvis den 52-årige dansker kendes skyldig i tiltalen for mord og mordforsøg, vil anklagemyndigheden kræve ham idømt fængsel på livstid.