10 kg svovl og aluminiumspulver til fremstilling af bomber, et hjemmelavet flag fra terrororganisationen Islamisk Stat og skydevåben.

Det ser ud til at have været nogle af årsagerne til, at dansk politi i weekenden i største hemmelighed gik i aktion med en række anholdelser og ransagninger i Holbæk-området.

Aktionerne i Nordvestsjælland, der fandt sted på anmodning af tyske myndigheder, har nu ført til, at syv personer sidder fængslet – sigtet for at planlægge et eller flere terrorangreb.

Det er foreløbig uvist, om de planlagte terrorangreb skulle have ramt mål i Danmark, Tyskland eller et tredje sted.

De syv personer er blevet sigtet for forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114, stk. 1 - altså terrorparagraffens alvorligste afsnit om drab - eller medvirken hertil.

Seks andre anholdte kræves også fængslet ved grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. De fik mandag deres anholdelse opretholdt i tre døgn i et grundlovsforhør.

De syv personer, der allerede sidder varetægtsfængslet, er ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, sigtet for at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof samt våben eller have medvirket hertil. Det drejer sig angiveligt om fire mænd og tre kvinder.

Grundlovsforhørene i sagen har været holdt for dobbeltlukkede døre. Det betyder, at offentligheden ikke har måttet få at vide, hvad personerne var sigtet for. Selv navnene på de fængslede har foreløbig helt usædvanligt været hemmeligholdt.

Kriminalteknikere blev set ved to adresser i Holbæk i weekenden. Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix
Kriminalteknikere blev set ved to adresser i Holbæk i weekenden. Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix
Vis mere

Torsdag kunne flere tyske medier – blandt andre Spiegel – dog fortælle, at anholdelserne i Danmark har relation til en terrorsag med udspring i Tyskland, hvor tre brødre af syrisk herkomst tilsyneladende er hovedmændene.

Ifølge de tyske medier er to af brødrene anholdt i Danmark, mens den tredje blev anholdt i Hessen.

PET skriver da også i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag, at en person er anholdt i Tyskland, og at man har haft et godt og effektivt samarbejde med de tyske myndigheder.

Ifølge oplysningerne i det tyske medie Spiegel har de tre syriske brødre, der nu er anholdt, tilsyneladende gjort særdeles grundige forberedelser til et eller flere alvorlige terrorangreb.

Kampklædte betjente og kriminalteknikere i hvide dragter under ransagninger i Holbæk lørdag 6. februar, hvor der blandt andet blev fundet flere skydevåben og kilovis af kemikalier - herunder fem kg svovl -  der efter politiets opfattelse skulle bruges til et eller flere terrorangreb. (Foto: presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix)
Kampklædte betjente og kriminalteknikere i hvide dragter under ransagninger i Holbæk lørdag 6. februar, hvor der blandt andet blev fundet flere skydevåben og kilovis af kemikalier - herunder fem kg svovl -  der efter politiets opfattelse skulle bruges til et eller flere terrorangreb. (Foto: presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix) Foto: presse-fotos.dk
Vis mere

Myndighederne i Tyskland kom på sporet af sagen, da et polsk firma i sidste uge slog alarm om en mistænkelig ordre, som man havde modtaget via nettet.

Her havde en 33-årig syrer, der bor i Danmark, bestilt fem kilo svovl og fem kilo aluminiumpulver til sin brors adresse i byen Dessau i den tyske delstat Sachsen-Anhalt. Stofferne kan bruges til at fremstille hjemmelavede bomber med.

Da lokale politimyndigheder i Tyskland i fredags ransagede adressen i Dessau, fandt betjentene dog ikke de bestilte kemikalier til bombeproduktion. I stedet spærrede efterforskerne øjnene op, da man fandt kilovis af kanonslag, tændsnore og anden pyroteknik.

Samtidig afslørede ransagningen også et hjemmelavet Islamisk Stat-flag i sort-hvide farver samt en koran, hvor der var understreget passager, der handlede om at bekæmpe »vantro«.

Betjente og teknikere har undersøgt en lejlighed i Apotekerhaven.
Betjente og teknikere har undersøgt en lejlighed i Apotekerhaven. Foto: Presse-fotos.dk
Vis mere

Den 36-årige syrer fra Dessau blev i søndags anholdt i Holbæk sammen med sin lillebror. Ved den omfattende politiaktion i Holbæk mod flere adresser fandt politiet også de 10 kg kemikalier, der menes at være bestilt med henblik på bombefremstilling.

Det er foreløbig uvist, om det også var ved ransagningerne i Holbæk, at de skydevåben, som er omtalt i sigtelsen mod de fængslede, blev afsløret.

Brødrenes tredje bror, der skulle være 40 år og fra den tyske by Dietzenbach i Hessen, er også anholdt og varetægtsfængslet i Tyskland.

Ifølge PET er terrortruslen mod Danmark stadig alvorlig, og den aktuelle sag ændrer ikke ved efterretningstjenestens trusselsvurdering.

»Det er vores opfattelse, at der er personer, som har intention om og kapacitet til at begå terrorangreb i Danmark,« skriver PET i torsdag i sin pressemeddelelse.