Lyt til artiklen

Fredag faldt der dom i sagen mod en 17-årig dreng, der var tiltalt for vold mod den 14-årige Marcus i en lejlighed på Østerbro.

Retssal 38 ved Københavns Byret var fyldt til bristepunktet, da en enig domsmandsret idømte den 17-årige dreng tre måneders ubetinget fængsel for vold og trusler.

Den 17-årige blev dømt efter den den 'milde' voldsparagraf 244 for at have udøvet vold mod den 14-årige Marcus til en fest i en lejlighed på Skarøgade på Østerbro 10. marts sidste år ved at have slået og sparket ham.

Blot få timer efter, at volden skulle være foregået, afgik Marcus ved døden som følge af en såkaldt udrift i milten, der opstod på ukendt vis.

En 41-årig kvinde, der boede i lejligheden, blev i efteråret 2018 dømt for at have efterladt både Marcus og sin egen datter i hjælpeløs tilstand den pågældende aften, hvor flere af de tilstedeværende ifølge vidneforklaringer var påvirket af euforiserende stoffer.

Datteren blev i første omgang svært hjerneskadet og er siden afgået ved døden.

Den 17-årige dreng har nægtet, at han skulle have udøvet vold mod Marcus, og allerede ved sagens indledning tirsdag meddelte han retten, at han ikke ønskede at udtale sig i sagen.

Under politiafhøringer har den 17-årige dog erkendt, at han optog en video den pågældende aften af Marcus, der lå på badeværelsesgulvet med åben mund, mens den 17-årige udtalte:

»Sådan er det, når vi dræber herude i kvarteret - Østerbro gangsta shit.«

I sin forklaring til politiet hævdede drengen dog, at det blot var for sjov, at han optog videoen.

Den 17-årige har i forbindelse med sagen siddet varetægtsfængslet i mere end tre måneder, der nu bliver modregnet den endelig dom.

Dermed har han altså afsonet sin dom.

17-årig fik det sidste ord

Selv om den 17-årige ikke ønskede at afgive forklaring for retten, så valgte han fredag at benytte muligheden for at komme med de sidste ord, inden domsmandsretten trak sig tilbage for at votere.

Direkte henvendt til Marcus' pårørende, der sad bagest i lokalet, forklarede han, at han var ked af, at det endte, som det gjorde.

»Jeg er rigtig ked af det, der er sket. Det var ikke min mening, det skulle ende sådan. Jeg har prøvet at redde hans liv, og jeg er ked af, at jeres søn er gået bort. Det gør rigtig ondt,« lød det fra den 17-årige, der var tydelig berørt.

Ordene affødte en del reaktioner fra de pårørende til 14-årige Marcus, og mens domsmandsretten havde trukket sig tilbage for at votere, benyttede Marcus' far lejligheden til at gå hen til den 17-årige og give ham hånden for at sige tak.

»Jeg håber, du kommer videre med dit liv og lærer af det her,« lød det fra faderen inde i retten.

Foruden volden mod Marcus var den 17-årige tiltalt for at have kastet en coladåse i hovedet på en ansat på den institution, hvor han sad varetægtsfængslet, ligesom han også var tiltalt for gentagne gange at have truet forskellige ansatte.

Drengen erkendte, at han havde kastet coladåsen, men nægtede at have truet nogen. Retten fandt det dog bevist, at truslerne havde fundet sted, og der skete således også domfældelse i de forhold.

Den 17-årige har udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuelt anke.