Med Stirling Moss' død mistede motorsporten en af sine allerstørste legender. Og Kevin Magnussen mistede sit store forbillede.

Den 90-årige Moss døde søndag efter længere tids sygdom i sit hjem i det centrale London.

»Det er på alle måder en utrolig mand, der er død i dag,« siger Magnussen til B.T.

Stirling Moss vandt aldrig VM i Formel 1, men var alligevel almindeligt anerkendt som verdens bedste racerkører i slutningen af 1950'erne og starten af 60'erne. Den patriotiske englænder sluttede på anden- eller tredjepladsen i VM i alle sæsoner fra 1955 til 1961, men kom aldrig helt til tops, som regel fordi han insisterede på at køre for engelske team.

Stirling Moss står her med Kevin Magnussen.
Stirling Moss står her med Kevin Magnussen.
Vis mere

Ved siden af Formel 1-VM stillede han op i et utal af forskellige klasser, og han kørte løb omtrent hver eneste weekend. Han var flere gange med på Roskilde Ring, hvor han i 1961 vandt et Formel 1-løb uden for VM-serien.

Som datidens superstar indkasserede han store beløb blot for at stille op, og han blev hurtigt velhavende. Han byggede i begyndelsen af 1960'erne et avanceret hus i det centrale London, hvor han boede til sin død. Her besøgte Kevin Magnussen ham i 2016.

Det var Matt Bishop, kommunikationschefen for Magnussens tidligere team, McLaren, der sørgede for, at danskeren mødte sit idol.

»Jeg vidste, at Matt kender sir Stirling, og jeg spurgte, om han kunne skaffe mig en autograf,« fortalte Magnussen dengang til B.T.

»Men Matt sagde: 'Lad os da besøge ham.' Så vi blev inviteret til frokost hos sir Stirling og lady Susie i deres hus i Mayfair. Det var … overvældende at møde ham. Han er SÅ meget en legende.«

»Det var en fornøjelse at møde Kevin,« sagde den engelske racerlegende efter mødet og tilføjede:

»Han er en flink ung mand, og han var virkelig interesseret i at høre om min karriere. På det punkt er han forfriskende anderledes i forhold til de fleste andre unge Formel 1-kørere. Det virker, som om Kevin virkelig forstår, hvor vigtig sportens historie er.«

Stirling Moss var favorit til endelig at vinde Formel 1-VM i 1962, da han i foråret forulykkede alvorligt på Goodwood-banen.

Han lå i koma i en måned, men kom sig langsomt. Han måtte dog opgive at vende tilbage til racing, men lige siden har han været en af sportens allermest kendte ambassadører.

»Sir Stirling Moss er i mine øjne indbegrebet af en sand racer og en fantastisk person, som jeg var heldig at få æren af at lære at kende. Stirling vil for evigt være en af motorsportens største legender,« siger Magnussen til B.T.