Guldkroen-ejer Umut Sakarya er langt fra begejstret over regeringens udmeldning om at genåbne restauranter igen fra den 18. maj. Åbningen inkluderer nemlig en række begrænsninger, som slet ikke kan få tingene til at gå op, fortæller han med hovedrysten til B.T.

»Da jeg hørte det i går, tænkte jeg, at man burde sende regeringen på et økonomikursus, hvor de lærer at sætte et helt simpelt regneark op. Vi har nu brugt to millioner kroner af egen lomme for at holde det hele kørende så... Ja, jeg er ikke engang skuffet. Jeg vidste godt, at det ville blive noget lort.«

Siden coronapandemien og statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned i marts har 30-årige Umut Sakarya udelukkende solgt sin stegte flæsk som takeaway. Han har sendt sine medarbejdere hjem med løn og holdt sine resaturanter kørende på lavt blus, med hvad der følger af faste udgifter.

»Det, der irriterer mig mest er, at der nu er gået politik i den. Man må have 800 nede i Føtex, men ikke i Zoologisk Have. Man må gå til frisør, men ikke åbne andre ting. Så er der restauranterne, hvor man nu skal åbne med et x antal gæster pr. kvadratmeter. Min restaurant er på 20 kvadratmeter, det vil sige, at jeg kan have fire gæster og en kuvertpris på 5000 kroner for, at det kan løbe rundt. Det giver jo ingen mening.«

Guldkroen ligger på Nørrebro i København.
Guldkroen ligger på Nørrebro i København. Mads Joakim Rimer Rasmussen

Umut Sakarya frygter, at staten vil pålægge en masse nye afgifter og beskatninger, der vil ramme den private sektor hårdt.

Han kommer til at åbne sine restuaranter fra den 18. maj, men det kommer kun til at koste flere penge, vurderer han.

»Når vi åbner, er det også et spørgsmål om, hvordan fanden man udvælger sine gæster. Man kan jo ikke begynde at sige til folk, at de ikke må være her.«

Han tilføjer:

»Vi kan jo ikke gøre så meget andet end at følge lovgivningen. Jeg får desinficeret og har åbnet op for bookinger, men mine restuaranter er alt for små til, at det kan løbe rundt.«

Umut Sakarya er også frustreret over, at der med udmeldningen om genåbning fulgte en række endnu uafklarede retningslinjer.

»Vi har overhovedet ikke fået en præcis udmeldning om, hvad vi må. Min revisor ringede i forgårs og fortalte, at vi kan køre videre i tre uger, og så er pengebeholdningen i butikkerne væk. Så skal vi til at sprøjte penge ind selv, og vi har altså som sagt allerede brugt et par millioner. Det er helt vildt.«

Det er slut med stegt flæsk fra Guldkroen på ubestemt tid.
Det er slut med stegt flæsk fra Guldkroen på ubestemt tid. Mads Joakim Rimer Rasmussen

Han sukker:

»Man sidder bare og venter på, at Mette (Frederiksen, red.) siger noget fornuftigt. Kom nu for helvede, haha.«

Han joker med, at hvis tingene ikke har ændret sig om tre uger, og pengetanken er tom, så må han sælge sin lejlighed, sælge sin nyre eller tigge sin mor - der er rengøringsassistent - om penge.

»Man er jo nødt til at overleve. Man opgiver ikke bare sin drøm, men kæmper til det sidste.«

Umut Sakarya understreger også, at de som udgangspunkt er godt stillet, da de i forvejen havde en sund forretning og har reservationer frem til december, men at han har kammerater i branchen, der frygter at gå konkurs inden længe, da de blandt andet er afhænginge af salg fra turister, der ikke forventes at komme i år.

»Jeg kunne have åbnet to nye restuaranter for de penge, vi har brugt på det her. Jeg er pisseligeglad med overskud, bare vi kan overleve og komme igennem det her.«

Umut Sakarya har tidligere fortalt til B.T., hvorfor han ikke valgte at tage imod regeringens hjælpepakker.

»Jeg stoler ikke på en stat. Jeg vil gerne selv bidrage og hjælpe andre, men at lukke øjnene og vide, at min skæbne ligger i andres hænder, det gider jeg ikke. Vores ansatte skal jo betale husleje, så vi kan ikke fyre dem. Og nu kan man se dem, der stolede på, hvad der blev sagt på tv, og som har afskediget deres medarbejdere for at få en hjælpepakke, de står med kæmpe gæld og ingen hjælp.«

Umut Sakaraya ejer udover Guldkroen også Gonggong, Guldgrillen og Guldkebab.