Hun har været i frontlinjen ved utallige krigszoner. Har med stor indlevelse skildret krigens gru i seernes tjeneste. Men én kamp har hun svært ved at gå ind i. MeToo-kampen.

»Det er jo slet ikke min generation,« siger Ulla Terkelsen og slår ud med armene.

Netop hendes egen arbejdsplads TV 2 er ellers en af krigszonerne og har været det, lige siden Sofie Linde sidste sommer tog bladet fra munden og fik historier om sexisme og krænkelser på arbejdspladsen til at vælte ud af skabene.

Ikke mindst på TV 2, hvor de to højt profilerede værter Jes Dorph og Jens Gaardbo blev fyret. For grænseoverskridende opførsel, for dårlig dømmekraft.

Ulla Terkelsen har kendt og arbejdet sammen med den nu fyrede studievært Jes Dorph-Petersen i flere årtier.
Ulla Terkelsen har kendt og arbejdet sammen med den nu fyrede studievært Jes Dorph-Petersen i flere årtier. Foto: Ernst Van Norde
Vis mere

Men selvom der er tale om nære kolleger gennem flere årtier, har 77-årige Ulla Terkelsen svært ved at forholde sig til de sager, ligesom hun har det med hele tematikken bag fyringerne.

»Den diskussion er jeg ikke kompetent til. Jeg bor i udlandet og hører selvfølgelig sladderen, men om det er retmæssigt korrekt, at folk kan blive fyret på det her grundlag, ved jeg ikke nok til at kunne udtale mig om,« siger hun og mener, at krigen tilhører en anden og yngre generation.

»I min generation var det mændene, der skulle passe på. Før det havde det været sådan, at kvinderne skulle holde sig tilbage, sidde hjemme ved telefonen og vente på, at mændene ringede og inviterede dem ud. Så kunne det ende med en forlovelsesring, og hvis hun var heldig, at blive gift. Det var det.«

Ulla Terkelsen har aldrig lagt skjul på, at hun har taget for sig af retterne, når det kom til mænd.
Ulla Terkelsen har aldrig lagt skjul på, at hun har taget for sig af retterne, når det kom til mænd. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Men så kom hele modbølgen i min ungdom. Kvinder skulle ikke nødvendigvis gå i 100 år og vente på at få sex. De kunne tage initiativer, der kunne eller ikke kunne ende med sex, starte affærer. Det er dét, som jeg er vokset op med,« forklarer Ulla Terkelsen om at være ung i 1960erne og 70erne. Hvor hun aldrig har lagt skjul på, at hun selv tog for sig af retterne.

»Jeg har haft massevis af seksuelle affærer med kolleger på de arbejdspladser, jeg har været på. Folk, jeg har rejst med, Gud og hver mand,« som hun sidste år beskrev i samtalebogen 'Den eneste gyldige grund til ikke at møde op er, at du er død'.

»Så er det åbenbart gået helt over gevind, kan man forstå. Nu bliver kvinderne meget rasende, hvis mænd, der har et ansættelsesansvar, flirter med dem. Men i min generation var det ikke det, vi gik op i.«

Jeg så altså virkelig godt ud dengang, siger Ulla Terkelsen selv om sit unge jeg.
Jeg så altså virkelig godt ud dengang, siger Ulla Terkelsen selv om sit unge jeg. Foto: Jan Jørgensen
Vis mere

»For det første har jeg aldrig været ude for, at en overordnet har lagt an på mig. Og jeg så altså virkelig godt ud dengang. Men jeg har ikke været ude for det. Til gengæld har jeg været ude for mange, der gerne ville forføres af mig, og der var mange, som jeg gerne ville forføre. Så det var bestemt ikke en bornert tid,« siger Ulla Terkelsen og smiler ved mindet om den frigjorte tid.

»Men selvom jeg personligt ikke har været ude for det, kan jeg godt forestille mig, at hvis man er afhængig af, om en person ansætter eller promoverer én, og vedkommende så indikerer, at det er afhængig af en seksuel ydelse, så kan jeg godt forstå, at kvinderne bliver stiktossede. Men diskussionen er jeg ikke kompetent til.«