Lyt til artiklen

En strid mellem Caroline Fleming og hendes søster, Louise Iuel Albinus, er endt med, at en masse af den adelige families dyrebare ting nu er sat til salg.

Og det ærgrer flere.

Journalist og kongehuskommentator Anna von Lowzow, der selv kommer fra den adelig familie Lerche-Lerchenborg, der i generationer har haft godset Lerchenborg ved Kalundborg, er ærgerlig over striden mellem de to søstre. Anna von Lowzow kender familien fra Valdemars Slot godt.

»Det, jeg synes er trist, er, at Louise ikke fik lov til at købe nogle af de ting, hun ville beholde,« siger hun og tilføjer:

Valdemars Slot ligger i smukke omgivelser på Tåsinge.
Valdemars Slot ligger i smukke omgivelser på Tåsinge. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Vi kan godt begræde sådan en situation.«

Og Anna von Lowzow er ikke den eneste, der ærgrer sig over, at Caroline Fleming og hendes søn, Alexander Fleming, der lovformeligt ejer en stor del af indboet på Valdemars Slot, har valgt at sætte en del af det til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen.

Den konservative folketingskandidat Nikolaj Bøgh har i en kronik i Jyllands-Posten kaldt salget for en 'katastrofe'. Han mener, at Danmark bliver 'et kulturelt og historisk set meget fattigere land', hvis Valdemars Slots inventar bliver spredt for alle vinde.

Louise Iuel Albinus begræd allerede affæren tilbage i maj, da hendes søsters flyttebiler kom for at tømme slottet. På trappen foran slottet fortalte hun ifølge Fyns Amts Avis tilhørere, at hun ikke kunne holde slottet åbent som museum mere, da der ikke rigtig var noget at fremvise.

Caroline Fleming er kommet op at strides så voldsomt med sin søster, at Valdemars Slot endte med at blive sat til salg.
Caroline Fleming er kommet op at strides så voldsomt med sin søster, at Valdemars Slot endte med at blive sat til salg. Foto: Jorge Herrera
Vis mere

Da B.T. var i kontakt med Louise Iuel Albinus i sidste uge, havde hun ikke lyst til at kommentere auktionen. Men hun oplyste hun, at hun ikke havde haft mulighed for at købe nogle af arvestykkerne inden auktionen.

Til Fyns Amts Avis har hun fortalt, at hun gerne vil købe nogle af tingene tilbage

»Jeg har nogle ting, som jeg rigtig gerne ser komme tilbage til Valdemars Slot, og som jeg derfor gerne vil byde på, hvis min pengepung tillader det,« lød det Louise Albinus, som også bliver kaldt 'Duddi'.

Historiker Sebastian Olden Jørgensen fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet medgiver, at en del af tingenes historiske værdi vil gå tabt, når inventaret bliver spredt rundt omkring.

Louise Albinus og hendes far, lensbaron Niels Juel Brockdorff .
Louise Albinus og hendes far, lensbaron Niels Juel Brockdorff . Foto: Sonny Munk Carlsen
Vis mere

»Den kulturelle værdi, hvor de her ting hænger sammen med de her rum, forsvinder jo fuldstændig: Det kan ikke genskabes,« siger han.

Det behøver dog ikke nødvendigvis at være skidt, hvis det kommer på nye hænder.

»Jeg er lidt ambivalent omkring det. For ved sådanne lejligheder kan der også komme ud i offentligt eje eller blive købt af offentlige samlinger, og så er der flere folk, der kan studere dem og passe på dem. For det er ikke altid, at privatpersoner er de bedste til at passe på tingene«, lyder det fra Olden Jørgensen.

»Men risiskoen er selvfølgeligt. at nogle af tingene kan gå til udlandet, hvor de kan ende hos måske en olie sheik, der synes, at det er sjovt, at billeder er  gammelt - eller hos en amerikansk  it-millionær, der gerne vil have det i sit sommerhus, hvor ingen andre end hans gæster kan se det«, siger han.

B.T. har været i kontakt med Kulturværdiudvalget, der oplyser, at det vil følge auktionen og se på, om nogle af de ting der er sat til salg, har så stor en kulturværdi, at de ikke må blive ført ud af landet.

Ifølge B.T.s oplysninger er det meste af inventaret på nær 14 malerier samt det, der er mur- og nagelfast, blevet fjernet fra slottet. Herunder også bøgerne fra slottets bibliotek.