'Gravid som 18-årig?'

Sådan lød overskriften på en artiklel en af de første gange, Taylor Swift kom på forsiden af et magasin.

Den nu 30-årige sangerinde var - som overskriften afslører - kun 18 år gammel og havde forinden artiklen været iført noget tøj, der fik hendes nedre del af maven til at bule lidt ud.

I et stort interview med Variety fortæller Taylor Swift, hvordan livet i rampelyset og de dertilhørende til tider hårde domme af hendes krop drev hende ud i en spiseforstyrrelse.

Interviewet kommer i kølvandet på dokumentaren 'Miss Americana', der handler om netop Taylor Swift, og som fik premiere torsdag aften på Sundance Film Festival.

I filmen er der en montage med en lang række nedladende kommentarer om Taylor Swifts krop, og der bliver vist en serie billeder af hende, mens hun selv fortæller i en voiceover, at det er hændt, at hun har set billeder af sig selv, hvorefter hun er stoppet med at spise, fordi hun følte, hendes mave så for tyk ud.

Til Variety siger sangerinden, at det har krævet meget af hende at turde stå frem med sin tidligere spiseforstyrrelse i dokumentaren, fordi hun ikke føler, at hun er i stand til at artikulere problemet godt nok i forhold til så mange andre.

Alligevel har hun altså valgt at sætte fokus på det.

Taylor Swift i november 2014.
Taylor Swift i november 2014. Foto: DANNY MOLOSHOK
Vis mere

I dokumentaren ser man blandt andet billeder af, hvor tynd Taylor Swift var, da hun udgav albummet '1989' tilbage i 2014. Billederne bliver i dokumentaren sammenlignet med billeder fra hendes 'Reputation'-turné i 2018.

Og ifølge Taylor Swift havde tiden med spiseforstyrrelse store konsekvenser for hendes optrædender.

»Jeg troede dengang, at det var normalt at føle, at jeg skulle besvime i slutningen af et show - eller i midten af det,« siger hun i dokumentaren og fortsætter:

»Nu har jeg indset, at hvis man spiser mad, har energi og bliver stærkere, så kan du udføre disse shows uden at føle dig fuldstændig afkræftet.«

Taylor Swift i december 2019.
Taylor Swift i december 2019. Foto: ANDREW KELLY
Vis mere

Taylor Swift fortæller også, at hun havde en undskyldning klar, hvis folk udtrykte bekymring for hendes vægt. Undskyldningen lød, at hun trænede meget, fortæller sangerinden og siger, at det er umuligt at gøre folk tilfredse:

»Hvis du er tynd nok, har du ikke den røv, alle vil se, og hvis du vejer nok til at have den røv, så er din mave ikke flad nok. Det er fucking umuligt,« siger hun i dokumentaren og fortæller, at hun begyndte at skamme sig over sig selv.

Hun fortæller endvidere, at det var en Netflix-film af forsker og foredragsholder Brené Brown omhandlende netop skam, der gjorde, at hun lærte at få det bedre med sig selv.

I dokumentaren siger Brené Brown nemlig, at det er umuligt ikke at bekymre sig om, hvad folk mener om en, men at man selv kan beslutte, hvilke meninger man tager til sig. Og den tankegang har gjort 'en kæmpe forskel' for sangerinden, afslutter hun interviewet med Variety.