Som barn var han god til at tegne, og efter gymnasiet ville han være tegneserietegner eller illustrator. Men det var for uambitiøst, mente hans forældre.

I stedet sendte de en ansøgning til en uddannelse på deres søns vegne. Et valg, der har ført til, at deres søn nu kan kalde sig en af Danmarks rigeste.

For det valg, som tandlægemoderen og ingeniørfaderen traf på deres søns vegne, var at sende en ansøgning til arkitektstudiet.

Sønnen røg lige igennem optagelsen, og sådan gik det til, at Bjarke Ingels fra Vedbæk blev arkitekt og siden en verdenskendt en af slagsen. Men mere om Bjarke Ingels særlige talent og vejen til stjernene senere.

For Ingels er nu blevet så succesfuld, at han er røget direkte ind på en 84. plads på Berlingskes nye liste over Danmarks 100 rigeste med en formue vurderet til 1,9 milliarder kroner.

At Ingels har succes, kommer næppe bag på nogen. Men at han med sit arkitektfirma BIG har fået stor succes, havde de færreste nok set komme.

»Vi har aldrig set noget lignende, men jeg har holdt øje med ham i nogle år. Og sidste år var han ret tæt på, så det undrer mig ikke, at han kommer med. Han har jo enorm succes. Så det er fint at se ham på listen,« siger Ejlif Thomasen, der er revisoruddannet journalist, og som laver listen for Berlingske.

Historien om Bjarke Ingels rummer mere end evnen til at tegne. Den unge purk fra Vedbæk viste allerede i en tidlig alder, at han havde et exceptionelt talent for arkitektur.

Dronning Margrethe var også med, da pandaanlægget i Zoologisk Have, som Bjarke Ingels har desinet, åbnede i 2019. 
Dronning Margrethe var også med, da pandaanlægget i Zoologisk Have, som Bjarke Ingels har desinet, åbnede i 2019.  Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Allerede som 10-årig lavede han sin første plantegning, en bygning til James Bond. Den havde både voldgrav, hemmelig kajplads og svævebane ind i soveværelset, beskrives det i et interview med Euroman.

Og som barn elskede han at lege oppe på familiens tag, til sin fars store bekymring. Senere hen er tagbesættelsen nærmest blevet hans varemærke – blandt andet er det Bjarke Ingels, der har designet forbrændingsanlægget  Amager Bakke med en skibakke på taget.

Men selv om Ingels nu vælter sig i både milliarder og succes med det ene prisvindende projekt efter det andet, så var vejen til toppen ikke nem.

Efter at have vundet en arkitektkonkurrence i Barcelona i 1994 som studerende, åbnede han sin første tegnestue sammen med to andre.

Bjarke Ingels skiller sig ikke kun ud ved sine designidéer. Han har også bevidst valgt at opkalde sin søn efter Charles Darwin: »Nu har jeg jo også kaldt sønnike for Darwin – som en hyldest. Det lægger jo et vist pres på  ham,« arkitekten fortalt til Berlingske. På billedet ses han med sin spanske kæreste Ruth.   
Bjarke Ingels skiller sig ikke kun ud ved sine designidéer. Han har også bevidst valgt at opkalde sin søn efter Charles Darwin: »Nu har jeg jo også kaldt sønnike for Darwin – som en hyldest. Det lægger jo et vist pres på  ham,« arkitekten fortalt til Berlingske. På billedet ses han med sin spanske kæreste Ruth.    Foto: CARLO ALLEGRI
Vis mere

I 2001 stiftede han sit andet firma Plot med den belgiske arkitekt Julien De Smedt. Men de havde bare ét problem, forklarede Bjarke Ingels i Euroman.

De manglede at opføre deres første bygning, hvilket i arkitektverdenen er adgangen til de følgende opgaver.

Kort tid efter vandt de en tegnekonkurrence om et vandkulturhus i Aalborg. Og så var de på vej, troede de.

Men inden projektet nogensinde kom i gang, blev det aflyst. Et kommunalvalg ændrede på magtforholdene i Aalborg, og så blev vandkulturhuset slettet fra budgettet.

Bjarke Ingels har også designet 'Lego House'. Her ses han ved åbningen med kronprinsesse Mary.  
Bjarke Ingels har også designet 'Lego House'. Her ses han ved åbningen med kronprinsesse Mary.   Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jeg sad i et tog på vej til Jylland, da jeg fik det at vide. Jeg gik nærmest i stykker. Jeg var helt, helt knust. Det var ligesom at få revet hjertet ud. På det tidspunkt var det hele vores eksistensgrundlag. Vi havde ikke andre opgaver,« fortalte Bjarke Ingels til Euroman.

På det tidspunkt var han usikker på, om de nogensinde ville få en opgave igen.

Men det lykkedes. Med flid, gode og skæve idéer og så med lidt held. For pludselig fik de deres første bygning i hus - nemlig det ikoniske VM Husene i Ørestaden.

Derefter gik de to arkitekter hver til sit, men byggeriet havde vakt stor opsigt og gav gennembruddet.

Og kort efter fik Bjarke Ingels og hans nye tegnestue BIG to andre bygninger i Ørestaden i ordrebogen. Sammen med investor Per Høpner skulle BIG stå for både VM Bjerget og 8tallet.

Men alligevel var økonomien ikke sikret. Og Bjarke Ingels var med egne ord ved »at gå på røven et par gange«. Senest lige inden finanskrisen i 2008.

Og resten er erhvervshistorie, som man siger. For det lykkedes Bjarke Ingels at komme igennem, og hans nu verdenskendte tegnestue har buldret frem uden at se sig tilbage.

I 2010 rykkede Ingels til New York. Ingels fik tegnet en skyskraber, og så var det amerikanske eventyr i gang. Endda så meget, at han besluttede at flytte til New York og åbne en tegnestue i storbyen.

Arkitekt Bjarke Ingels kan nu kalde sig en af Danmark rigeste.
Arkitekt Bjarke Ingels kan nu kalde sig en af Danmark rigeste. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Sidenhen har han fået mange andre prestigefyldte opgaver i USA, og i en årrække så det ud, som om at den danske arkitekt også ville stå bag designet af 2 World Trade Center.

Dog opstod der problemer med finansieringen, og efter en del usikkerhed de seneste år virker det til, at man nu alligevel har valgt at bruge en anden arkitekts design.

Men det ødelægger næppe den danske stjernearkitekts humør. Godt nok har der været nogle hurdler undervejs. For det er ikke alle, der er lige begejstrede for hans vilde og nogle gange lidt skæve idéer, som når han vil rive den folkekære og kulørte bygning Palads ned i København for at erstatte den med en kæmpe klods af et glastårn.

Og så var der bommerten, da han tidligere på året mødtes med og lod sig fotografere med Brasiliens kontroversielle præsident, Jair Bolsonaro, som går ind for torturmetoder og fordømmer homoseksualitet. Det skabte voldsom kritik af Ingels.

Bjarke Ingels har også stået bag designet af det nye pandaanlæg i Københavns Zoo. Her får kronprinsesse Mary en rundtur i anlægget sammen med Frederiksbergs boligglade borgmester Simon Aggesen.
Bjarke Ingels har også stået bag designet af det nye pandaanlæg i Københavns Zoo. Her får kronprinsesse Mary en rundtur i anlægget sammen med Frederiksbergs boligglade borgmester Simon Aggesen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Men trods bumpene på vejen kan Ingels' succes ikke betvivles. Og undervejs har han også fundet kærligheden i den spanske arkitekt Ruth Ortero.

De har sammen fået sønnen Darwin og bor med Operaen til naboer, når de er i København, har Ingels fortalt i et interview med Berlingske.

BIG har i dag fire afdelinger i henholdsvis New York, København, Barcelona og London og mere end 500 ansatte.

Ifølge Søren Jakobsen, der er tidligere journalist og forfatter til flere bøger om Danmarks rigeste familier, er det imponerende, at Bjarke Ingels nu er blandt Danmarks rigeste.

»Det er interessant, men pokker skulle da stå, om ikke han skulle blive rig. Han har opgaver både i ind- og udland i hobetal. Men det, der har været det store problem for de store arkitektnavne, er, at de ikke har formået at omsætte den personlige formue. Men det har han jo«, siger han.