»Jeg har levet et godt liv. Et fantastisk liv. Jeg vil ikke sige, det er slut, men det er begyndt at ebbe ud, og det bliver i hvert fald en helt ny tilværelse,« siger Stig Elling til B.T.

»Jeg har det ad helvede til.«

Mandag kom den besked, 72-årige Stig Elling havde frygtet, siden han for et par måneder siden gik i gang med et større udredningsforløb.

'Du har Parkinsons sygdom', lød mavepusteren fra lægen.

Stig Elling og Steen Andersen.
Stig Elling og Steen Andersen. Foto: Claus Bech
Vis mere

»Jeg vidste jo godt, at der var et eller andet galt. Jeg kunne pludselig ikke cykle eller gå lange ture. Alle de ting, jeg elskede, og som gav mig et godt liv. Dem kunne jeg ikke længere. Men jeg har gået for lang tid med det. Ganske enkelt,« siger Stig Elling til B.T.

De første symptomer kom allerede for et par år siden. Men rejsekongen er efter eget udsagn 'en bange mand', der ikke turde gå til lægen. Efter en barndom, hvor både hans mor og far har været ramt af alvorlig sygdom, forbinder Stig Elling kun læger og sygehuse med dårlige oplevelser. Derfor skulle der tilløb til.

Og selvom Parkinson ikke kan kureres, så fortryder Stig Elling, at han ikke gik til lægen noget tidligere, så han kunne få afklaring og medicin. Og et større fokus på at holde kroppen i gang.

»Der er ingen tvivl om, at som 72-årig er det ikke lige så let, som hvis man var 50,« siger han.

»Det er min appel til folk. Kan du mærke noget i dit bentøj, så gør noget ved det. Lad være med at gå og tro, det kommer og går af sig selv. Det gør det ikke altid.«

Stig Ellings store tandsmil har i årevis været synonym med rejsebranchen og især Star Tours, som han var salgsdirektør for fra 1989 til 2014, hvor han valgte at træde tilbage for at bruge mere tid på sig selv og sin mand Steen Andersen.

Siden blev han ambassadør for konkurrenten Bravo Tours. En titel, han for ganske nylig udtalte, at han regnede med at beholde, selvom han kunne mærke, at kroppen var ved at sige stop.

Den nye melding tvinger dog rejsekongen til at abdicere mod hans egen store vilje.

Stig Elling fotograferet i forbindelse med en butiksåbning i Næstved i 1996.
Stig Elling fotograferet i forbindelse med en butiksåbning i Næstved i 1996. Foto: SØREN STEFFEN
Vis mere

»Sygdommen giver noget talebesvær, og jeg tænker langsommere, end jeg er vant til. Så jeg kan ikke stå på en scene mere. Så jeg er sgu ked af det. Helt alvorligt,« siger han til B.T.

Trods sorgen prøver Stig Elling at se lyset i mørket. Han hæfter sig ved, at der - modsat andre alvorlige sygdomme - er hjælp at hente, når man har fået konstateret Parkinsons sygdom. Og så vil han benytte lejligheden til at minde andre om, at vi er heldige at bo i et land, hvor det er gratis at gå til lægen.

»Men lige i dag er jeg ikke i godt humør. Det må jeg sige. Når man ikke længere kan gøre ting, som man plejede, så bliver man ked af det. Mit liv er forandret fra i dag,« siger rejsekongen, da B.T. fanger ham over telefonen fra en restauration, hvor han er ude at få et glas vin efter den livsændrende besked fra lægen.

Diagnosen kommer efter en tid, der ikke har været nem for 72-årige Stig Elling.

Stig Elling, Steen Andersen og deres nu afdøde hund Louis i 2011.
Stig Elling, Steen Andersen og deres nu afdøde hund Louis i 2011. Foto: Bjarke Bo Olsen
Vis mere

I begyndelsen af 2018 blev ellers så livsglade rejseambassadør ramt af en depression, og her blev kæresten gennem 35 år en stor hjælp.

»Jeg tror ikke, det var gået uden min mand. Han har været en fantastisk støtte i denne hårde tid, hvor jeg har haft det rigtig skidt. Jeg har ikke haft egentlige selvmordstanker, men jeg har haft svært ved at klare en hverdag,« sagde Stig Elling dengang til B.T.

Han og privatrådgiveren Steen Andersen har dannet par siden 1987.

De blev gift ved et historisk bryllup i 2012 som et af de første homoseksuelle par i landet.