»Når kollektivt had organiseres og bliver industialiseret, så følger folkemord lige efter.«

Sådan lyder det fra den anerkendte amerikanske filminstruktør Steven Spielberg i et interview i forbindelse med, at det i år er 25 år siden, hans Oscar-vindende film om Holocausts rædsler - 'Schindlers Liste' - havde premiere.

Det skriver NBC News.

Hans udtalelse kommer i kølvandet på en intensiveret periode med identitetspolitik og på masseskyderiet i en 'Tree of Life'-synagoge i Pittburgh i oktober, hvor 11 mennesker mistede livet.

Den formodede gerningsmand efterlod sig et spor af antisemitiske indlæg på internettet.

»Jeg tror, det er mere på spil i dag, end det var dengang,« siger Steven Spielberg med henvisning til 1993, hvor 'Schindlers Liste', der fortæller den delvist autentiske historie om den tyske forretningsmand Oskar Schindler, som reddede 1.200 jøder under Holocaust ved at ansatte dem i sine fabrikker, udkom.

Derfor mener han, at vi er nødt til at konfrontere den alarmerende stigning i had-ideologier.

»Vi er nødt til at tage det mere alvorligt i dag, end jeg tror, vi har været nødt til at tage det i en generation,« tilføjer instruktøren til NBC News.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO. Foto: NEIL HALL
Vis mere

Steven Spielberg vandt sin første Oscar-statuette for 'Schindlers Liste'.

I alt vandt den syv priser, blandt andet for bedste film og for bedste instruktør.

Han havde dog ikke forestillet sig, at den ville ende med at blive en så stor succes.

»Baseret på den historie, vi ville fortælle, kunne jeg ikke forestille mig, at publikum ville tolerere den mængde af vold. Menneske mod menneske. Eller umenneskeligt mod menneskeligt,« forklarer han.