Sonja fra Saxogade elskede tv-serien og var stolt af at have medvirket i DR's klassiker.

Men Sonia Maria Sander brød sig bestemt ikke om den store berømmelse, der fulgte med og gjorde hende til en af Danmarks første barnestjerner.

Det fortæller hendes lillebror, musikeren Kim Sander, til B.T.

Sonia Maria Sander døde søndag 6. september og blev bisat lørdag fra Hans Tausens Kirke på Islands Brygge. Hun blev 61 år.

I DR's børne-tv-serie 'Sonja fra Saxogade' var Sonia Maria Sander blandt andet på Bornholm med Jytte Abildstrøm som den forvirrede mor og Freddy Fræk som vennen Frede.
I DR's børne-tv-serie 'Sonja fra Saxogade' var Sonia Maria Sander blandt andet på Bornholm med Jytte Abildstrøm som den forvirrede mor og Freddy Fræk som vennen Frede. Foto: Kurt Petersen
Vis mere

»Sonia stod for alt det samme, som tv-serien gjorde, og hun elskede serien. Men den medfølgende berømmelse syntes hun ikke var rar. Hun fik via serien nogle venskaber for livet, men selv om jeg er født 10 år efter hende, kan jeg godt huske, hvordan det var at gå på gaden sammen med hende. Alle folk kiggede og skreg »Der er Sonja«, lige meget hvor vi gik. Det skete indtil for nylig faktisk stadigvæk, når vi var i Tivoli sammen.«

»Hun elskede fuldstændig at være med i serien, men berømmelsen var hård ved hende. Den var ikke det bedste i verden, når man kommer fra at være en helt anonym pige på Vesterbro. Hun havde ikke lyst til alt det rampelys, som mange andre har,« forklarer lillebroren.

Det fortalte hun også selv til B.T. i et interview i 2009, da hun blev spurgt, om hun havde drømt om at blive skuespiller:

»Nej, aldrig. Det var sjovt, så længe det stod på, men nej, de drømme, hvis de nogen sinde har været der, gik over, så snart serien stoppede, fordi jeg ikke brød mig om det længere,« lød svaret.

Sonja fra Saxogade har blandt andet lagt navn til en café i kvarteret på Vesterbro. Arkivfoto. 
Sonja fra Saxogade har blandt andet lagt navn til en café i kvarteret på Vesterbro. Arkivfoto.  Foto: LINDA KASTRUP
Vis mere

Skuespiller Jytte Abildstrøm, der spillede Sonja mor i tv-serien, bevarede kontakten med barnestjernen i årene efter optagelserne, hvor det ikke var nogen hemmelighed, at Sonia ikke elskede berømmelsen.

»Hun vil altid stå i mit hjerte som et skønt menneske med en fin form for humor og en stor slagfærdighed. Når man som så lille bliver udråbt til barnestjerne, vil der altid både være en forside og en bagside. Når vi var sammen, fokuserede vil altid på forsiden,« siger Jytte Abildstrøm.

Sonia Maria Sanders dødsfald i sidste weekend kom efter nogen tids sygdom.

»Hun havde været igennem et lidt længere sygdomsforløb. Hun havde røget mange cigaretter og slidt sig selv på den måde. For en del år siden var hun gennem flere operationer med ryggen, men det har intet med hendes død at gøre. Sonia sagde pænt farvel sidste søndag – det har formentlig været et hjertestop, og hun døde derhjemme,« fortæller hendes lillebror.

I den elskede DR-serie måtte pigen Sonja ofte stå for pasningen af sine søskende, Heidi og Bjarne, mens hendes enlige mor var optaget af andre gøremål.
I den elskede DR-serie måtte pigen Sonja ofte stå for pasningen af sine søskende, Heidi og Bjarne, mens hendes enlige mor var optaget af andre gøremål. Foto: Jane Woldbye
Vis mere

Sonia Maria Sander uddannede sig til sygehjælper, og efter sine rygoperationer uddannede hun sig også til socialrådgiver, hvor hun blandt andet arbejdede i Københavns Kommune i flere år, inden hun blev førtidspensionist.

Hun nåede at være gift tre gange, og særlig den midterste skilsmisse var ifølge broren hård ved hende, så hun i en periode led af depression.

»Hun var en gavflab og et meget kærligt menneske.  Hun var helt på samme måde som Sonja i tv-serien, og det var jo også derfor, hun passede så godt ind i det billede af Vesterbro, som de gerne ville tegne. Sonia havde ligesom i serien den her skæve mund og blikket bag brillerne. Det er også den måde, jeg som bror mindes min storesøster på.«

»Hun havde altid en fræk bemærkning, og det var også Sonja, som passede på os i familien. Vi var en stor søskendeflok på fem med 10 års mellemrum, hvor hun var den ældste,« tilføjer Kim Sander.

I tv-serien blev var det dog ikke hendes rigtige søskende, men derimod en kusine og en fætter – onkel Kurts børn – som Sonia spillede sammen med.

»Og Jytte Abildstrøm kom vi alle sammen til at få et nært forhold til. Hun har været der hele vores liv. Når vi havde familiefester, så kom hun altid for at optræde,« smiler Kim Sander.