Hvad blev der af barnestjernerne fra film og tv? Få historien om stjernes liv, da kameraet slukkede

Sonja er arbejdsløs
Sonia Sander er Danmarks første rigtige tvbarnestjerne. Hun blev landskendt og elsket allerede som 10-årig i tv-historierne om Sonja fra Saxogade på Danmarks Radio.

Idag er hun 50 år og kan sammen med 'mor', Jytte Albildstrøm fejre 40 års jubilæum med tv-serien, der bramfrit og ligetil kaldte på både smil og tårer hos børnefamilierne, og som gør, at hun i mange år efter er blevet genkendt af folk på gaden. 'Og det bliver jeg såmænd stadigvæk, selv om der går længere imellem,' fortæller Sonia Sander hjemme fra lejligheden på Islands Brygge. Håret er stadig lyst, og bag brillerne spiller det velkendte blik. Men mange års hårdt arbejde og sygdom er ikke gået umærket hen.

Snart mormor for anden gang

I vinduskarmen står billedet af datteren og barnebarnet Elliot, der snart skal være storebror og gøre Sonia til mormor for anden gang. Hun har aldrig haft drømme om at blive skuespiller.

- Nej, aldrig. Det var sjovt, så længe det stod på, men nej, de drømme, hvis de nogen sinde har været der, gik over, så snart serien stoppede, fordi jeg ikke brød mig om det længere.

Hun har i stedet haft arbejde som sygehjælper. Siden besluttede hun sig for at tage en HF-eksamen og videreuddanne sig til socialrådgiver. I syv år har hun arbejdet som socialrådgiver på Københavns Rådhus, primært med råd og administration. Indtil fornylig. »Men lige nu går jeg ledig. Jeg blev fyret i forbindelse med nogle omstruktureringsrunder og nedlæggelser af job i kommunen. Jeg har søgt en masse stillinger uden held, og håber på at komme i arbejde igen. Men jeg er bange for, at jeg bliver valgt fra på forhånd, fordi jeg på grund af nedsat arbejdsevne er nødt til at have et flexjob. Men det burde jo ikke være sådan. Hovedet fejler jo ikke noget, og arbejdsgiveren får jo dækket de udgifter, der er forbundet med at ansætte mig,« slutter Sonia Sander.