»For mig var det bare et kæmpe vendepunkt. Der stod jo en masse kvinder og bare ville hjælpe mig. Jeg var jo ikke alene.«

Ordene kommer fra en tårevæddet Sofie Linde.

I fredagens udgave af DR-podcasten 'Genstart' fortæller hun om forløbet før, under og efter hun satte gang i MeToo-bølgen i Danmark.

Om begejstringen for at få lov til at sige noget vigtigt. Om at få tæsk i pressen og på sociale medier for at gøre det. Om at føle sig alene. Og om være en del af noget større.

Da den 31-årige tv-vært blev tilbudt tjansen som vært på 'Zulu Comedy Galla' i foråret, vidste hun nærmest lige med det samme, hvad hendes tale skulle handle om: køn.

Oplagt, når Sofie Linde var den kun anden kvindelige vært på showet i 14 år, tænkte hun.

26. august oprandt dagen, hvor Sofie Linde så holdt den tale, der siden er blevet kåret til årets bedste. Hun talte om ligestilling på arbejdspladsen – eller rettere manglen på samme – og hun talte om sexisme.

»En stor tv-kanon kommer over til mig og siger til mig, at hvis jeg ikke sutter hans pik, så ødelægger han min karriere. Jeg sagde nej. Jeg er ret sikker på, at du kigger på mig nu. Det gik jo meget godt alligevel,« sagde hun.

Under sin tale løftede Sofie Linde op i kjolen og afslørede, at hun var gravid.
Under sin tale løftede Sofie Linde op i kjolen og afslørede, at hun var gravid. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Salen rejste sig. Jublede. Klappede. Nogle bemærkede, at hendes tale ville få stor betydning. Ingen havde dog forudset hvor stor.

Dagen efter begyndte tv-værtens telefon at bimle og bamle. Det samme gjorde hendes managers. Medierne ville vide, hvem den omtalte tv-kanon var.

Samtidig begyndte nogle – heriblandt Uffe Holm – at beskylde hende for at ødelægge den gode stemning. Det var jo 'Zulu Comedy Galla', hun var vært på. Ikke 'Zulu MeToo Show', måtte det forstås.

Nogle beskyldte hende for at lyve, for at være opmærksomhedskrævende og for at spænde ben for MeToo-sagen. Debatten kom ikke, som hun havde ønsket, til at handle om indholdet. Den kom til at handle om hendes troværdighed.

Det var benhårdt, fortæller Sofie Linde i 'Genstart'. Hun følte sig ekstremt alene. Også selv om hun havde folk omkring sig, der bakkede hende op.

Hun besluttede at stille op til 'Debatten' på DR2. At hun her ville sige de sidste ord i den sag. Hun kunne simpelthen ikke holde til mere.

3. september drog hun mod DR-byen for at gå i studiet. Pia Kjærsgaard var også til stede.

Hun kritiserede Sofie Linde for hendes timing. Og for at bruge for meget af sig selv i talen.

»Du gør dig selv til offer,« lød det blandt andet skarpt fra politikeren. Sofie Linde afviste.

»Nej, jeg gør ikke mig selv til offer. Men jeg fortæller dig, hvordan det er at stå her, hvor jeg er,« sagde hun. Og lige dér, hvor hun var, var der ekstremt ensomt på daværende tidspunkt.

Sofie Linde og Pia Kjærsgaard i 'Debatten'
Sofie Linde og Pia Kjærsgaard i 'Debatten' Foto: DR
Vis mere

Hun forlod studiet i DR ærgerlig. Følte ikke, at hun havde været stærk nok i sin argumentation. At hun var faldet igennem.

Om aftenen satte hun en krimi på. Hun magtede ikke at se 'Debatten'. Det var der til gengæld andre, der gjorde. Og flere at dem skrev til Sofie Linde. Roste hende. Hyldede hende.

Modet, der ellers var svundet den seneste uge, begyndte at blomstre hos tv-værten. Bedre blev det, da hendes manager kryptisk fortalte, at nogle kvinder på TV 2 var i færd med et projekt, der uden tvivl ville gøre hende glad.

Sofie Linde fik at vide, at hun skulle holde øje med Politiken.

11. september landede den så. Politiken-forsiden med 701 navne på. Der var også et brev.

»Kære Sofie Linde.«

»Tak for, at du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok, og nu taler vi sammen med dig.,« stod der. Det var et støttebrev, og den endelige liste kom til at tælle 1615 underskrifter.

1615 tilkendegivelser af, at Sofie Linde ikke var alene. Det blev et vendepunkt, fortæller hun i 'Genstart:

»Rent personligt var det også første gang, hvor jeg sort på hvidt så og følte, at de havde taget mig i hånden. Og det betyder faktisk så meget, at jeg ikke kan lade være med at blive rørt, når jeg taler om det, fordi oppe i hovedet var jeg færdig. Selvom jeg godt vidste, at jeg ikke var det, så følte jeg mig alene. Men lige pludseligt var der så mange navne,« siger hun grådkvalt.

»Det var for mig et kæmpe turningpoint. Og en følelse af at trykke restart. Og det var også det, der skete. Der bliv trykket restart, og vi startede et helt nyt sted.«