Lyt til artiklen

Pia Nielsen, Mikkel Sigvardt og Cecilie Karshøj er måske ikke navne, der vækker genklang i befolkningen.

Kalder man dem Claudia Rex, Remee og Coco O., kan flere nok følge med.

Mens nogle kendisser har fundet ud af, at der er mere swung over at bruge deres mellemnavn, så er der andre, der opfinder helt nye navne med mere stjernestøv.

B.T. giver dig her en lang liste over nogle af de kendte danskere, du måske ikke kendte de borgerlige navne på.

Claudia Rex.
Claudia Rex. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Claudia Rex

»I en cha-cha-cha... Pia Nielsen!«

Sådan kunne det have lydt fra Claus Elming,i alle de år, Claudia Rex medvirkede i 'Vild med dans'. Dansedarlingen er nemlig døbt Pia Claudia Rex Nielsen.

»Ja, den er god nok. Jeg hedder Pia til fornavn, men skulle have heddet Claudia. Det fik jeg så i stedet til mellemnavn, fordi præsten sagde Pia først. Men jeg er altid blevet kaldt Claudia og kun kaldt Pia på skoler og hospitaler,« har Claudia Rex tidligere udtalt til TV 2.

I 2018 skiftede hun Nielsen ud med Hebsgaard, da hun giftede sig med musicalperfomeren Pelle Emil Hebsgaard. Pia hedder hun dog fortsat.

Mascha Vang.
Mascha Vang. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Mascha Vang

Realitystjernen og iværksætteren Mascha Vang er døbt Marianne Vang Christensen, men har siden opkaldt sig selv efter sin hest.

'Det var egentlig, fordi min mor var vild med skuespilleren Masja Dessau, hun kom på navnet. Jeg fik altid at vide som barn, at det var det, jeg skulle have heddet, men så fik min far sin vilje med Marianne. Jeg husker, at jeg så gerne ville, de skulle kalde mig Mascha i stedet, men vi gav så i stedet min pony navnet. Så fik de vel ro,' skriver hun på sin blog.

Ønsket holdt dog ved, og i 2003 tog hun selv officielt navnet Mascha.

Huxi Bach

Hans morfar ville have ham til at hedde Huxi Von Finkelstein. Forældrene gik med til Huxi. Men den danske navnelov stak en kæp i hjulet på projektet i 1978, hvor tv-værten Huxi Bach altså blev døbt Christian Bækgaard Bach.

»Ligesom et hittebarn, man ikke har noget navn til – opkaldt efter kongerækken. Jeg er dog aldrig nogensinde blevet kaldt Christian. Jeg reagerer simpelthen ikke, hvis nogen kalder mig det. Alle på vejen derhjemme kaldte mig Huxi, så det gik jo videre til både skole, gymnasium og så videre. Mit dåbsnavn er blevet en slags formalitet, der kun står på breve fra det offentlige,« har Huxi Bach sagt til  Appetize.

Aura Dione

Den danske sangerindes borgerlige navn er Maria Louise Joensen, men på scenen hedder hun Aura Dione.

»Aura har egentlig været et kælenavn, jeg har haft, siden jeg var teenager. Det var en af mine veninder, der fandt på det. Nok fordi jeg altid har gået i meget farvestrålende tøj og været meget udtryksfuld i min stil,« har hun tidligere sagt til TV 2.

Navnet Dione stammer, ligesom hendes mor, fra Færøerne, hvor slægtens mænd har heddet det i generationer. Selvom moderen altså ikke fik det som efternavn, har Aura Dione altid elsket det og valgte derfor at bruge det som sit kunstnernavn.

Aura Dione.
Aura Dione. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Vis mere

Coco O.

Sangerinde og 'Vild med dans'-finalist Coco O. lystrer Cecilie Maja Hastrup Karshøj, men det 'er der ikke mange platinplader i at hedde', tænkte det tidligere Quadron-medlem allerede i 7. klasse.

»Jeg tænkte længere frem på, hvor jeg ville hen, og hvad der kunne virke som sangerinde. Og det virker bare ikke med Cecilie. Jeg så ’Fame’, hvor hende, der synger, hed Coco, og hun var fantastisk. Der var bare mere star quality over at hedde Coco,« har hun sagt til Politiken.

Remee

Remee Sigvardt Jackman er oprindeligt døbt Mikkel Johan Imer Sigvardt, men valgte siden at ære begge sine fædre med sit navneskift.

Den tidligere 'X Factor'-dommer er vokset op i en adoptivfamilie i Solrød Strand, efter hans biologiske mor, som var psykisk syg og ude af stand til at tage vare på ham, havde afleveret ham på politistationen, da han var tre måneder gammel.

Remee.
Remee. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Først som 19-årig fik han kontakt til sin biologiske caribiske far og tog siden hans efternavn, Jackman, til sig. Sigvardt havde han fået af sin adoptivforældre. Og Remee var han blevet kaldt, siden han var 12, har han fortalt til Ekstra Bladet, men den tidligere så stramme navnelov havde ikke officielt tilladt navnet.

Søs Egelind

Søs Egelind hedder i virkeligheden Hanne Egelind, men er som familiens lillesøster altid blevet kaldt Søs. Navnet sidder så fast, at både hun og hendes omgangskreds af og til kan blive overraskede over, at hun officielt hedder Hanne, har hun sagt til TV 2.

»På et tidspunkt var der nogen, der skulle bestille en flybillet til mig, og da jeg fik den tilsendt, stod der Søs Egelind på den. Så ringede jeg til dem og sagde: 'Jamen, jeg hedder jo Hanne'. Så kom der en ny billet tilbage, hvor der stod 'Johanne Egelind'.«

Susse Wold

Skuespiller Susse Wold hedder officielt Susse Lise Wold, men sådan har det ikke altid været.

Susse Wold.
Susse Wold. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Vis mere

Når hun som barn blev spurgt, hvad hun hed, svarede hun 'Lise', for det var hun døbt. Men derhjemme blev hun kun kaldt Susse.

»Jeg påtog mig ubevidst min første rolle, min første maske. Hvis de sagde Lise til mig, så var det lige meget, men hvis de kaldte mig for Susse, så kom de for tæt på. Det var en beskyttelse af mit intime jeg. Lise tænker jeg stadig på som en maske, jeg har,« har hun sagt til Berlingske.

Medina

Medina, der har chilenske rødder, hed oprindeligt Andrea Fuentealba Valbak, men har siden haft to andre navne.

I biografien 'Medina har slået sig' fra 2014 fortæller hun, at hendes jagt efter succes og kærlighed samt problemer med søvnløshed fik hende til at gå til numerolog i 2003. Herefter skiftede hun officielt navn til Medina Danielle Oona Valbak.

Medina.
Medina. Foto: Lasse Bak Mejlvang
Vis mere

I 2018 ændrede hun dog navn til Frederikke Hansen, efter at hun var blevet taget for kokainkørsel. Formentlig for at undgå, at medierne skulle bemærke den kendte sangerinden i retslisterne. Historien om lovovertrædelsen blev dog opsnappet, og kort tid efter skiftede Frederikke Hansen sit navn tilbage til Medina Danielle Oona Valbak.

Linse Kessler

Linse Kessler har i virkeligheden altid heddet Lenina Christiansen. Det var stedfaderen, der hed Kessler, mens hendes egen far hed Christiansen. Det var også ham, der valgte navnet Lenina, for han selv var kommunist og fan af den tidligere sovjetiske revolutionshelt Vladimir Lenin.

Men da realitystjernen for nylig skulle lancere og finde et navn til sin nye skønhedlinje, så hun det som en anledning til helt at skifte navn. Hun tog derfor sin afdøde britiske mors pigenavn, Coleman, og valgte at omfavne sit eget fornavn.

Hun er især glad for navnet, fordi, 'hvis man siger Lenina Coleman rigtig hurtigt, så lyder det som Nicole Kidman', fortalte hun for nylig i B.T.s podcast 'Det, vi taler om'.

Lenina Coleman.
Lenina Coleman. Foto: TV3
Vis mere

Bubber

Tv-værten er døbt Niels Christian Meyer, men er blevet kaldt Bubber, lige siden han blev født. Det var hans jødiske farfar, der fandt på navnet.

»Da han kom ind på fødestuen til min mor og så mig, der var hans første barnebarn, tog han mig i armene og sagde: 'bubbele'. Det betyder dukkebarn på jiddisch,« har han fortalt til B.T.

»Min mor hørte det som 'Bubber' og syntes, det var helt fantastisk. Siden har det hængt ved. Jeg var ret ked af det, da jeg var 13-14 år, fordi jeg syntes, det var lidt barnligt og virkede som en rød klud.«

Sebastian

Musikeren Sebastian hedder i virkeligheden Knud Grabow Christensen. Og stod det til ham, hed han også det i offentligheden.

Sebastian.
Sebastian. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Men ifølge biografien 'Når lyset bryder frem' mente hans pladeselskab ikke, at en Knud ville kunne begå sig internationalt, så de stak ham en liste med potentielle navne.

Knud Grabow Christensen afslog dog dem alle og troede derfor, at han fortsat bare hed Knud. Indtil han blev ringet op af en musikjournalist, som konstant tiltalte ham Sebastian. Og så sad han i saksen.

»Sebastian er ham, jeg lever af. Knud er jo den, jeg er,« efterrationaliserede han senere i biografien.

Jonatan Spang

Komikeren Jonatan Spang er døbt Jannik Kåre Jonatan Spang Olesen.

Jonathan Spang.
Jonathan Spang. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Og de mange navne har han faktisk kunnet bruge aktivt, da han som 21-årig blev optaget på teaterskolen i Aarhus. Her siger reglerne nemlig, at elever som udgangspunkt ikke må optræde offentligt.

Men den regel blæste Jonatan Spang, der allerede dengang var en spirende komiker, på.

»Weekend efter weekend optrådte jeg under falsk navn som Kåre Spang. Eller falsk og falsk. Jeg er døbt Jannik Kåre Jonatan Spang Olesen, så i de år i min studietid udstedte jeg checks til Kåre Spang,« afslørede Jonatan Spang i bogen 'Dansk stand-up'.

Joey Moe

Sangeren, der er døbt Joey Lanni Moe Lynghave, bruger fortsat Joey Moe som sit kunstnernavn, men valgte ifølge Ekstra Bladet at skifte sit borgerlige navn til Dominik Damgaard i 2014.

Joey Moe.
Joey Moe. Foto: Thomas Freitag
Vis mere

På sin nu lukkede blog har den 34-årige sanger tidligere fortalt, hvordan han interesserer sig for numerologi og har fået lagt et såkaldt numeroskop for både sig selv, sin kæreste Zenia og deres søn Elion Phelix.

B.T. har derfor spurgt, om Joey Moe har skiftet navn siden, men herfra lyder det, at sangerens navn er et privat anliggende.

Johnny Reimar

Johnny Reimer er oprindeligt døbt Reimar Kristensen. 'Johnny' købte han for to kroner i 1962, har han tidligere fortalt til B.T.

Pilou Asbæk

Johan Philip Asbæk, hvis mor er franskmand, er altid blevet kaldt Pilou, hvilket betyder 'lille Philip' på fransk.

Pilou Asbæk.
Pilou Asbæk. Foto: CAITLIN OCHS
Vis mere

Michael Meyerheim

Han er egentlig døbt Carsten Michael Meyerheim, men da han begyndte at arbejde som journalist og skule lægge navn til artikler, fandt han ud af, at der var 'mere swung' over Michael Meyerheim, har han sagt til TV 2.

Sigurd Barret

Også entertainer Sigurd Barret har valgt at droppe sit fornavn. Han hedder nemlig Søren Sigurd Barret.

Puk Elgård

Tv-vært Puk Elgård er gået med på trenden, da hun i virkeligheden hedder Marianne Puk Elgård Nielsen.

Geo

Komikeren Geo blev i 2017 gift med lægen Ditte Skovgaard March, og hans fulde navn er nu Christian Geo Heltboe March.