Saszeline Dreyer er i den grad landet i stærk modvind de seneste par uger, og nu er den gal igen.

Den tidligere S.O.A.P.-sangerinde, som tidligere hed Saseline Sørensen, har de seneste uger delt historier, som mange kalder for konspirationsteorier.

Historierne lyder for eksempel, at Microsoft-grundlæggeren Bill Gates har planer om indsprøjte en mikrochip i de personer, som får en fremtidig coronavaccine, og at læger bliver presset til at skrive covid-19 som dødsårsag for at øge frygten i samfundet.

Mandag tog den coronaskeptiske influencer så skridtet videre og satte sig for at 'teste offentlig transport uden mundbind' for at sætte fokus på, at hun mener, at regeringens mundbindstiltag er noget pjat.

Det var et billede som det her, Saszeline Dreyer slog op på sin Instagram.
Det var et billede som det her, Saszeline Dreyer slog op på sin Instagram.
Vis mere

I en række stories, der nu er forsvundet fra Instagram, kunne man se, hvordan Saszeline Dreyer stiger ind på bussen uden mundbind.

Da hun i første bus ikke bliver stoppet af buschaufføren, vælger hun at stå på en anden bus.

Her påpeger buschaufføren det manglende mundbind, men Saszeline Dreyer henviser til reglen om, at folk med vejrtrækningsproblemer er undtaget loven.

Saszeline Dreyers testforsøg er i den grad ikke blevet vel modtaget på sociale medier, hvor hun bliver kaldt alt fra en 'fullblown idiot' til en 'løgner'.

B.T. har talt med den tidligere S.O.A.P.-sangerinde for at høre, hvorfor hun har valgt at trodse lovgivningen.

»Jeg gjorde det, fordi jeg synes, at reglen ikke giver mening,« siger Saszeline Dreyer og fortsætter:

»Der er flere og flere læger, der råber op om, at det ikke har nogen effekt at gå med mundbind, og hvis man kigger på tallene, kan man se, at der har været en kæmpe stigning af smittede, siden vores sundhedsminister sagde, vi skulle gå med det.«

Saszeline Dreyer henviser herefter til Kim Varming, der er ledende overlæge ved Klinisk Immunologi på Aalborg Universitetshospital. Han har flere gange offentligt ytret, at han mener, at regeringen bør trække mundbindkravet tilbage.

'Kravet om mundbind i offentlig transport har i høj grad været medvirkende til at øge frygten for covid-19 i Danmark. Det er helt ubegrundet, når man ser på statistikken for indlagte patienter. Man kan tænke, at nogle politikere ønsker at vedligeholde en frygt i befolkningen,' skrev han for eksempel på Twitter i slutningen af august.

Sundshedsstyrelsen var da også yderst langsom om at få indført mundbind i Danmark sammenlignet med andre lande, og så sent som 20. juli udtalte vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen Helene Probst til TV 2, at der kan være en større risiko for smitte forbundet med at bruge mundbind, hvis man ikke bruger dem korrekt.

31. juli blev anbefalingerne imidlertid ændret, og Sundhedsstyrelsen anbefaler nu danskerne at bruge mundbind i situationer, hvor 'det er svært at holde afstand'.

Og i kontrast til Kim Varmings og Saszeline Dreyers påstande viser en ny undersøgelse, der er foretaget af den canadiske forsker og professor Holger Schünemann på opfordring fra WHO, at mundbind kan beskytte mod coronavirus med op til 80 procent.

I en anden undersøgelse viser et forsøg foretaget af flere forskere, hvorfor det netop kan være en god ide at bruge mundbind, hvis man for eksempel står i en tætpakket bus eller i et tog.

Der er også læger, der mener, at mundbind virker, og flere undersøgelser, der viser det. Hvad siger du til det?

»Vi har tidligere i historien haft pandemier, hvor mange flere døde. Aldrig har man set det blive behandlet, som det gør nu. Tag for eksempel svineinfluenzaen, hvor Sverige valgte at vaccinere befolkningen, og Danmark ikke gjorde. Sverige brugte modsat Danmark millioner på at tilbagebetale erstatninger bagefter. Se Sverige, og hvordan de håndterer det nu. Uden mundbind,« svarer Saszeline Dreyer.

»Mundbind beskytter ikke mod virus, men udelukkende for bakterier. Derfor giver det god mening på et hospital, at de benytter det på for eksempel operationsbordet. Mundbind er falsk tryghed.« fortsætter hun.

Hvis vi nu sætter det på spidsen og siger, du har ret. Det har heller ikke nogen reel effekt at holde for rødt lys, når der ikke kommer biler. Betyder det, at du kører over for rødt?

»Det er noget helt andet. Selvfølgelig kører jeg ikke over for rødt. Hvis mundbind hjalp mod smitte, ville jeg aldrig have gjort det her,« siger hun og fortsætter:

»Jeg har selv en mor, der er i risikogruppen, så selvfølgelig har jeg total medfølelse og empati for folk, der er bange for at blive smittet. Men jeg forstår ikke, at regeringen bruger 10 millioner om dagen på at teste en masse mennesker i stedet for at bruge pengene på at passe på alle de mennesker, der er i risikogruppen. Jeg forstår ikke, at man behandler en rask befolkning, som om de er syge.«

Saszeline Dreyers coronarelaterede opslag har fået hendes følgere til at stikke af i massiv fart. Statistik fra Social Blade, der måler tal fra sociale medier, viser, at hun de seneste uger har mistet 74 følgere om dagen i gennemsnit.

Det er dog ikke noget, der bekymrer den tidligere S.O.A.P.-sangerinde:

»Jeg kæmper en sag, fordi det er noget, jeg synes er rigtigt, og jeg forsøger at sprede nogle nyheder, som befolkningen bør vide, fordi jeg ikke føler, regeringen fortæller os de informationer, som vi burde vide,« siger hun og understreger, hvorfor hun deler opslag, der af mange bliver betegnet som konspirationsteorier:

»Jeg lægger det ud, fordi jeg vil have, at folk sætter spørgsmålstegn. Jeg tror ikke nødvendigvis, at der er planer om at indsprøjte en chip i folks hoveder, men jeg vil gerne have, at folk sætter spørgsmålstegn ved, hvad der er i vaccinen. Vi sætter spørgsmålstegn ved, hvilke ingredienser der er i maden i supermarkedet eller i vores hudplejeprodukterne, så hvorfor spørger vi ikke, hvad der er i vores vacciner?«

Herunder kan du se nogle af de Twitter-opslag, der fordømmer Saszeline Dreyers testforsøg i den offentlige transport: