‘I er fandme nogle bøsserøve hele bundet”. Sådan har det lydt igen og igen, når Smadremanden går på scenen. Og det bliver han ved med. Hvadenten han står foran Dronningen eller folket.

»Dronningen kan åbenbart godt lide det,« siger Smadremandens skaber, Søren Østergaard.

Men hvor Dronningen griner med, synes folket at være mere splittet. Og sart. Søren Østergaard får i hvert fald jævnligt på hatten over Smadremandens sprogbrug. Og han forstår det ikke.

»Vi skal ikke krænke hinanden. Vi skal opføre os ordentligt. Men vi skal ikke give køb på humoren.«

Ifølge Søren Østergaard er den krænkelseskultur, der de seneste år har bredt sig som ringe i vandet, blevet for omfattende.

»Nu må man åbenbart heller ikke sige ‘hudfarve’ længere. Man må ikke sige, at en pige ser dejlig ud uden, at man har krænket hende.«

»Jeg forstår det sgu ikke,« siger han med en hovedrysten og fortsætter:

»Det er ærgerligt og skræmmende. Jeg synes, at vi er kørt tilbage til McCarthy tiden.«

Dermed refererer han til dén stemning, der herskede i 1940erne og ‘50ernes USA, hvor alle mistænkte alle og anklager føg gennem luften.

»Hele #MeToo bevægelsen støtter jeg fuldstændig op om, for det skal stoppes og der skal gøres noget ved det.«

»Men det er gået helt amok, og der er ord, som vi ikke længere tør sige.«

Som nævnt indledningsvis får bekymringen dog ikke Søren Østergaard til at lægge bånd på sig selv.

Så når han om kort tid slår Zirkus Nemos teltpløkker i den danske muld i hele landet, kommer der stadig upassende gloser ud af munden på ham.

»Jeg skåner ikke nogen, laver ikke om på tingene,« siger han og fortsætter:

»Dén dag, vi ikke må lave sjov, den dag vi ikke må sige ‘bøsserøve’ eller ‘møgfisser’...  Jeg ved godt, at det er voldsomt at sige, men det må man tage med.«

Og - understreger Søren Østergaard - når ikke mindst Smadremanden siger ‘homo’ og ‘bøsserøve’, er det ikke for at håne eller nedgøre den gruppe.

Smadremandens sprogbrug støder rigtig mange mennesker. Søren Østergaard forstår det ikke.
Smadremandens sprogbrug støder rigtig mange mennesker. Søren Østergaard forstår det ikke. Foto: HENNING BAGGER
Vis mere

»Hvis nogle tror, at Smadremanden siger det, fordi jeg hader bøsser, så burde de se min vennekreds,« lyder hans opsang til de sarte.

Over årene har den 62-årige Søren Østergaard ikke kunnet undgå at bide mærke i, hvordan ikke alene krænkelseskulturen men også de verbale overfald er taget til i styrke.

Og han er ikke i tvivl om, at de sociale medier har en stor del af skylden.

»Det er fuldstændig vanvittigt, hvad der foregår dér. I det hele taget går det alt for hurtigt på de sociale medier, og folk sender videoer rundt af halshugninger. Hvad fanden skal det til for?«

»Åndløsheden har sænket sig. Ingen tager stilling mere. Ingen læser bøger. Ingen ved, hvem Søren Kirkegaard er. De tror, at det er ham fra Orla Frøsnapper.«

Han ryster atter på hovedet.

»Verden er af lave,« siger han så. Gravalvorligt. Og vender tilbage til den verden, som han kender bedst. Zirkus Nemos manege.

»Jeg kommer aldrig til at dæmpe mine figurer. For så er det hele lige meget. Og kan folk ikke kapere det, så må de lade være med at gå ind og se dem.«