Selvom han ikke fik løn for at være med i 'Løvens Hule', og de mange investeringer endnu ikke har kastet den store gevinst af sig, så har Jacob Risgaard alligevel scoret kassen, mens han har været 'løve'.

Han har nemlig fået en helt særlig eksponering i de fire sæsoner, han deltog i programmet, og det kan mærkes på kistebunden, vurderer ekspert. Regnskaberne bakker ham op.

Hele 77 millioner kroner er overskuddet steget på fire år i Entertainment Trading Aps, der står bag Cool Shop og en række andre af Jacob Risgaard og hans makker Mark Nielsens virksomheder. 

Det er netop i de fire sæsoner, hvor Jacob Risgaard har været med i 'Løvens Hule'.

Det virker til, at Jacob Risgaards selskab har haft god gavn af hans medvirken i 'Løvens Hule'.
Det virker til, at Jacob Risgaards selskab har haft god gavn af hans medvirken i 'Løvens Hule'. Foto: DR/ Løvens Hule.
Vis mere

Tilbage i 2018/2019 lød overskuddet på beskedne 16 millioner kroner. 

Men da den nordjyske forretningsmand året efter for første gang deltog i 'Løvens Hule' i sæson 5, der løb over skærmen i begyndelsen af 2020, fik det tilsyneladende en positiv effekt på indtjeningen.

I hvert fald steg overskuddet i Entertainment Trading til hele 28,4 millioner kroner, da regnskabet for 2019/ 2020 blev afleveret i juli 2020. 

Og den samme udvikling sås i 2020/2021-regnskabet, hvor overskuddet efter skat var steget til knap 44 millioner kroner, mens det i 2021/ 2022 igen blev fordoblet til knap 84 millioner kroner.

I samme tidsrum er selskabets egenkapital steget fra knap 48 millioner kroner i 2019/ 2020 til 179 millioner kroner i 2021/2022.,

Jacob Risgaard bekræfter overfor B.T., at det primært er Coolshop, der er årsag til den store vækst – og ikke de mange investeringer, han har lavet i 'Løvens Hule', som også er ejet af Entertainment Trading.

'Løvens Hule'-investeringerne har nemlig endnu ikke kastet det store af sig.

»Egenkapitalen i ET er drevet af kerneforretningen. Hvis du kigger isoleret på CoolGroup, som er der ‘Løve-selskaberne’ ligger, så vil det tage en del år før der kommer plus på den konto,« siger han og tilføjer:

»Om det er mig, der er en dårlig investor, eller det blot er det faktum, at det at drive en profitabel virksomhed tager lang tid, må være op til den enkelte. De penge der tjenes i start-ups skal bruges på vækst, så det vil normalt kun være i forbindelse med et salg af forretningen, at der kan tages et stik hjem,« skriver han i en sms til B.T.

Brandingekspert William Atak er ikke i tvivl om, at Jacob Risgaard og især hans forretning Coolshop har fået en massiv eksponering af at være med i DR-programmet ‘Løvens Hule’, og at det kan ses i regnskabet.

»Rent forretningsmæssigt tror jeg, at Jacob Risgaard har fået mere ud af 'Løvens Hule' end for eksempel Jesper Buch. Han er mere samfundsrelevant, da han stadig er aktuel med en forretning, der i den grad er blevet brandet,« siger han. Han henviser til de mange gange, hvor Coolshop er blevet nævnt i programmet og i artikler og anden medieomtale i forbindelse med Risgaard og 'Løvens Hule'.

Jacob Risgaard.
Jacob Risgaard. Foto: Jesper Elgaard
Vis mere

»Det har sandsynligvis hævet Coolshops forretning vanvittigt meget, at han var med i programmet. Jeg tror ikke, det er småpenge. Jeg tror, det er kæmpe, kæmpe beløb, det har betydet for Coolshop,« siger han.

Forretningen er blevet så synlig, at Danmarks rigeste mand, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har bidt på som investor. Det skete i april 2021, da han gennem investeringsselskabet Brightfolk A/S, som er ejet af Holch Polvsens holdingselskab Heartland A/S, købte 25 procent af virksomheden.

»Vi er imponerede over den udvikling Coolshop har været igennem de seneste år, hvilket i særdeleshed skyldes et stærkt team og en hårdtarbejdende ejerkreds, der uden tvivl er blandt nogle af landets dygtigste iværksætter,« lød det blandt andet fra Hartlands direktør Lise Kaae dengang ifølge Finans.

Kort efter investeringen blev egenkapitalen i Jacob Risgaards private holdingselskab øget fra 35 millioner kroner til knap 136 millioner kroner.

I regnskabet kan man se, at Risgaard har fået 120 millioner kroner for 'Indtægter af kapitalandele i associerede virksomheder', hvilket må formodes at være hans del af det, som Holch Povlsen har betalt for den del af de 25 procent af Coolshop, son Risgaard ejer.

Ifølge William Atak er det næppe en tilfældighed, at Anders Holch Povlsen investerer i Coolshop, efter det er blevet profileret massivt på tv.

»Selvfølgelig hænger de ting sammen. Det er, fordi Coolshop er blevet så meget større, at der er en god investering i det,« siger han.

Han mener dog ikke, at det er selve det faktum, at Jacob Risgaard er blevet eksponeret på tv – men mere, at det har fået Coolshop til at vokse.

»Jeg tror ikke, man behøver 'Løvens Hule' for at se, om en forretning er en god investering – slet ikke hvis man er Anders Holch Povlsen,« siger han.

Jacob Risgaard oplyste tirsdag, at han stopper som 'løve' i 'Løvens Hule' efter fire sæsoner.

Årsagen er, at han vil have mere tid til sin familie – herunder sine tvillingedøtre på 12 år – samt til de mange virksomheder, han har investeret i.

Du kan læse mere om, hvorfor han stopper, i denne artikel.