Når man har 527 kvadratmeter at boltre sig på, en grund ud til Øresund så stor, at en af hans fem helikoptere kan lande der, og en garage, hvor flabede og luksuriøse racerbiler står i kø, behøver man ikke ligefrem samle flasker. Men det er præcis, hvad milliardær Karsten Ree gør.

»Jeg kan ikke lide uorden. Det er sjusk. Så jeg bliver irriteret, når jeg ser plastflasker ligge og flyde,« kommer det indigneret fra en af Danmarks rigeste mænd, som altså ikke skammer sig over at køre sin Cobra eller Maserati ind til siden for at samle en flaske op.

De nye hofter gør det ikke ligefrem nemmere at komme ind og ud af de mange sportsbiler. Eller at samle flasker.
De nye hofter gør det ikke ligefrem nemmere at komme ind og ud af de mange sportsbiler. Eller at samle flasker. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Desværre har jeg fået så mange skader efterhånden, at det er svært for mig at bukke mig ned og samle dem op. Men jeg gør det sgu alligevel. Og så har jeg også ryddet op i naturen,« siger han ikke uden stolthed i stemmen.

Men det er ikke kun selve flasken, der kan få Karsten Ree op i det røde felt. Derop, hvor selv hans kone Janni undrer sig over, hvordan han den ene dag kan købe en helikopter og den næste rase over, at hun køber en flaske vand på tanken?

Det er også indholdet.

»Dem, Janni køber på tanken koster sikkert 10-20 kr., og jeg tænker bare ‘er du fuldstændig idiot?’ Vi skal da være lykkelige for, at det vand, der kommer ud af hanerne, er drikkeligt og smager ligeså godt. Det er dårlig opdragelse.«

Ifølge Karsten Ree er der uhyggeligt mange danskere, der er dårligt opdraget. Herunder også hans egne ansatte.

»Selv de har tillagt sig sådan nogle røvsyge vaner, som jeg er meget imod, og køber vakuumpakket flaskevand. Men ikke alene giver folk altså flere kroner for ingenting, de smider kraftedeme også halvanden krone for flasken væk,« siger han og ryster på hovedet.

»Hvis ellers ikke rengøringen har stjålet dem, samler jeg flaskerne i firmaet, og det kan jeg få 150 kroner ud af om ugen i pant,« forklarer Karsten Ree, som i henhold til sit seneste regnskab er god for over tre milliarder. Et beløb, der står i stærk kontrast til hans berømte nøjsomhed.

Eksklusivt ser det ud, men Karsten Ree er fremfor alt en snusfornuftig mand, som foretrækker at købe hele paller toiletpapir.
Eksklusivt ser det ud, men Karsten Ree er fremfor alt en snusfornuftig mand, som foretrækker at købe hele paller toiletpapir. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men at hans tilgang til penge og livet er noget anderledes end de fleste af os andres - inklusive hans kones - lægger ægteparret ikke skjul på.

»Han skælder mig hele tiden ud og siger, at jeg bruger for meget,« griner Janni Ree og sender himmelvendte øjne til sin mand.

»Du bruger for meget af alt. Fra toiletpapir til ... jamen, hold nu kæft,« lyder responsen fra Karsten Ree.

»Jeg er jo en praktisk mand. Så for mindst syv år siden købte jeg en palle køkkenrulle og en palle lokumsrulle. De holdt et par år, før du kom, og tre-fire år frem. Men nu købes der bare løs. ‘Nu mangler vi tandpasta, nu mangler vi Nescafe igen’,« refererer han og fortsætter:

»Jeg køber to store kasser med Nescafe. 2.500 kr., værsgo. De varer et år. Så er det overstået. Og det er dét, som jeg gerne vil have, at vi også gør med rødbeder og lokumspapir. Køber stort ind, så man ikke skal gå hver dag og huske på den slags.«

»Jamen, jeg står altså ikke nede i supermarkedet og køber fem glas rødbeder!« kommer det hovedrystende fra Janni Ree, som er på vej ud af døren.

Karsten Ree griner. Meningsudvekslinger som dem har de mange af. Men trods forskellighederne elsker han sin kone. Og omvendt.

Så kommer han i tanker om flaskerne igen. Det med vandet.

»Jeg ved ikke engang, hvad sådan en flaske vand koster, for jeg bliver sur, bare jeg tænker over det, og har sgu ikke meget respekt for dem, der bare sidder og drikker løs. Det kan godt være, at jeg får panten for flaskerne, men jeg ville hellere have, at de drak postevand.«