'Pusher.' 'Hannibal.' 'De grønne slagtere.' 'Casino Royal.' 'Jagten.' 'Star Wars.' 'Druk'. 'Retfærdighedens ryttere.' 'Fantastic Beasts and Where to Find Them.'

Mads Mikkelsens karriere spænder bredt. Både genremæssigt og hvad angår landegrænser. Men den danske skuespiller, der har fået stor succes på den internationale scene, er ikke for fin til at vende hjem.

Det er dog ikke et must for ham at betræde dansk filmjord indimellem, understreger han i et stort interview med The Daily Beast.

»Hvis du havde spurgt mig for 10 år siden, havde jeg formentlig sagt, at det ikke er dét, det handler om. Og svaret i dag er ikke meget anderledes: Jeg ville ikke tage tilbage og lave noget i Danmark, hvis det, jeg fik tilbudt, ikke interesserede mig.«

Mads Mikkelsen i 'Rogue One: A Star Wars Story'.
Mads Mikkelsen i 'Rogue One: A Star Wars Story'. Foto: Jonathan Olley
Vis mere

»Men når det er interessant og dansk, er det en dobbeltsejr for mig. Jeg er på hjemmebane, det er mit sprog, det er mine historier, det er mine venner, og det gør det til en vis grad lettere. Så jeg mener, det er vigtigt.«

»Men på den anden side, hvis der ikke dukker noget dansk op, som jeg finder interessant, de næste 10 år, kommer jeg ikke til at arbejde i Danmark. Så simpelt er det.«

Mediet har fanget den 55-årige skuespiller til en snak om den karriere, der har budt på både skæve roller i Anders Thomas Jensen-film, alvorlige roller i Thomas Vinterberg-succeser og skurkeroller i amerikanske franchise-film.

I øjeblikket er han aktuel i både 'Druk' og 'Retfærdighedens ryttere'. To meget forskellige film, der har det tilfælles, at de er blevet taget godt imod.

Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Lars Brygmann i 'Retfærdighedens ryttere'.
Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Lars Brygmann i 'Retfærdighedens ryttere'. Foto: Nordisk Film
Vis mere

I den ene spiller han en skolelærer, der sammen med sine venner eksperimenterer med alkohol, fordi deres liv er gået i stå. I den anden spiller han en krigsveteran, der sammen med en excentrisk flok begiver sig ud for at hævne sin hustrus død.

På den danske filmscene spænder Mads Mikkelsens roller altså bredt. På den amerikanske er der anderledes ved at tegne sig et mønster.

For nylig blev det således offentliggjort, at han overtager rollen som den onde troldmand Grindelwald fra Johnny Depp i 'Fantastic Beast'-filmene. Og dermed indtager danskeren endnu en gang rollen som skurk.

Det gør ham dog intet, understreger skuespilleren, der for nylig havde en mere afdæmpet rolle i den islandsk/amerikanske film 'Arctic'.

Mads Mikkelsen i hitserien 'Hannibal'.
Mads Mikkelsen i hitserien 'Hannibal'. Foto: HANDOUT
Vis mere

»Det er måske den første normale person, jeg har spillet (i Amerika, red.) i en ikke spor normal situation. Så måske sker der også ting derovre nu. Men det er lige meget, for jeg får tilbudt mange forskellige ting, uanset om de kommer fra Amerika eller ej, så jeg omfavner det bare. Jeg er så heldig, at jeg kan drage frem og tilbage,« siger Mads Mikkelsen.

Han fortæller, at det for ham ikke handler om rolletype, produktionsland eller for den sags skyld instruktør. Det handler om, hvorvidt han kan se sig selv i rollen og projektet.

Der er dog én instruktør, han har et særligt godt øje til:

»Vi skal et godt stykke tid tilbage, siden jeg sidst har nævnt navnet på én, jeg ville elske at arbejde med, og jeg har sagt det en milliard gange efterhånden, men Martin Scorsese – hvis han ville være så venlig at ringe til mig en dag. Det har han ikke gjort endnu. Måske har jeg jinxet det,« griner han i interviewet.

»Jeg har faktisk spist middag med ham mere end et par gange, og han er et elskværdigt mennesker. Men han bliver bare ved med at glemme at ringe til mig.«