De vælter sig i succes, penge og damer. Bader sig i bifald. Men bag den glamourøse facade tegner der sig et mørkt billede af stjerner som Casper Christensen, Linda P og mange andre standupkomikere.

For selv om de lever af at få os til at ligge flade af grin, sendes mange til tælling med depression og angst. Andre ud på kanten, hvor de dulmer krop og sjæl med stoffer og alkohol.

»Det er bare en benhård branche, hvor man let kan komme til at sammenligne sig med andre, og man ofte føler, at man virkelig har knoklet, og så ringer telefonen ikke alligevel,« siger komiker Steen 'Nalle' Nielsen og fortsætter:

»Så kommer en 22-årig gut ind fra højre, som bare rammer den og har et talent, som du ikke selv har. Så bliver man overhalet dér. Misundelsen ligger og lurer rundt om hjørnet.«

44-årige Steen 'Nalle' Nielsen – som har været standupkomiker i 17 år – tror dog ikke, at det er den hårde og ofte ensomme branche, der sender komikerne ud i depression.

»Standup tiltrækker grublere, som i forvejen sidder derhjemme og vender og drejer alt og finder absurditeter og paradokser i verden,« mener han.

Dén holdning deler han med kollegaen Dan Andersen, som selv har været helt dernede, hvor han måtte lade sig indlægge på psykiatrisk hospital.

Han var sidste år idémand og vært på tv-serien 'Misbrug, angst og andre sjove ting', hvor en række førende komikere talte åbent om deres udfordringer.

Komikeren Christian Fuhlendorff landede for år tilbage i et massivt misbrug og var en af de komikere, der medvirkede i Dan Andersens tv-serie.
Komikeren Christian Fuhlendorff landede for år tilbage i et massivt misbrug og var en af de komikere, der medvirkede i Dan Andersens tv-serie. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Ifølge ham er langt de fleste standupkomikere i virkeligheden indadvendte og reflekterende mennesker.

»Det er som regel ikke klassens klovn, der går hen og bliver standupkomiker. Nok mere ham, der sidder ved siden af og altid har følt sig lidt anderledes og forkert.«

»De fleste af mine kolleger har vist sig allesammen at være nogle, der var lidt udenfor i skoletiden, den lille stille type, hvilket kommer bag på mange,« siger Dan Andersen.

»Så når så mange rammes af depression og ryger ud i misbrug, tror jeg ikke, at det er standup, der gør udslaget.«

»Jeg tror snarere, at det er folk, der lidt har følelserne uden på tøjet,« siger Dan Andersen, som har optrådt i 20 år.

Han indrømmer, at branchen langtfra er så glamourøs, som mange gerne vil tro, når de ser stjernerne funkle på scenen under eksempelvis den årlige comedy galla.

For det meste er det nemlig utrolig ensomt at være standupkomiker, fordi man arbejder meget alene og ikke har tvungen social kontakt.

»På nogle måder tror jeg, at det minder om at være arbejdsløs, som jo ofte også kaster folk ud i depression. Det kan være enormt hårdt, at man hele tiden selv skal sørge for, at der sker noget,« forklarer Dan Andersen og lægger endnu en overraskende brik i standupcomedyens puslespil.

»Mange af os lider af 'imposter'-syndrom, hvor man hele tiden er bange for at blive gennemskuet. Ingen af os har papir på, hvad vi kan.«

»Og pludselig kan der være nogen, der opdager, at man i virkeligheden ikke kan en skid.«

Den usikkerhed og angst kender Steen 'Nalle' Nielsen også.

»Der er altid kontant afregning, når du står på scenen. Hvis du rammer plet med de første jokes, kører det bare. Men falder de til jorden med et brag, er det svært. Så skal det bare overleves.«