»Vi lavede en udstilling, som folk elskede og blev klogere af – så undskyld mit franske, men så er jeg faktisk fucking ligeglad med, hvad han mener.«

Sådan lyder modsvaret fra designer og fotograf Jim Lyngvild over for B.T., efter han mandag blev kritiseret af museumsdirektør for 'Den Gamle By' i Aarhus Thomas Bloch Ravn.

Thomas Bloch Ravn fastslår i en Berlingske-artikel, at han ikke mener, der er plads til entertainere i museumsbranchen, da museer må fastholde seriøsiteten.

Museumsdirektøren uddyber, at når museerne begynder at åbne for entertainere, hvis bidrag ikke »hviler på videnskab og kilder«, så mister de deres troværdighed.

Den kommentar vækker dog harme hos Jim Lyngvild.

»Det handler om, at Jim Lyngvild er en rød klud i hovedet på den gamle garde af de for sent vågnede museumsdirektører. Der skal selvfølgelig være faglighed bagved, og det er der så sandelig også,« lyder det fra Jim Lyngvild.

Ovenpå den omdiskuterede vikingeudstilling på Nationalmuseet kastede Jim Lyngvild sig straks over en ny udstilling - Den danske kongerække. Jim Lyngvild fotografere model som Dronning Margrethe med det omstridt horn - "Det Norske Kongehorn".
Ovenpå den omdiskuterede vikingeudstilling på Nationalmuseet kastede Jim Lyngvild sig straks over en ny udstilling - Den danske kongerække. Jim Lyngvild fotografere model som Dronning Margrethe med det omstridt horn - "Det Norske Kongehorn". Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Når Jim Lyngvild reagerer på indlægget fra museumsdirektøren i Berlingske, skyldes det, at netop han personligt bliver omtalt.

I artiklen fortæller Thomas Bloch Ravn eksempelvis, at »han personligt vil låse døren til Den Gamle By og sørge for, at Jim Lyngvild ikke kommer herind«.

For Jim Lyngvild bliver kritikken fra Den Gamle By også automatisk rettet mod alle de kompetente fagfolk, som han har arbejdet med i løbet af sine udstillinger.

»Jeg ser det, som om det er et stort angreb på museumsbranchen, og det er et angreb mod de fagpersoner i museumsbranchen,« lyder det fra Jim Lyngvild, der tilføjer:

»Det er dræbende unfair i forhold til de dygtige og kompetente mennesker, som også har været inde over projekterne, og man har ingen respekt for dem.«

For som Jim Lyngvild påpeger, har han ikke været ene om projekter og udstillinger. Her nævner han over for B.T. flere forskellige arkæologer og forskere, som han mener også bliver ramt af Thomas Bloch Ravns kritik af Jim Lyngvilds ageren i museumsbranchen.

»Alle dem, jeg har arbejdet med, har kun udtrykt respekt for mig og omvendt. Den eneste, der ikke har, det er ham, jeg ikke kender. Hvis han har lyst til at låse døren, så er det bare ærgerligt for publikum, for i min optik skal man være åben over for, hvad publikum gerne vil have.«

»Jeg er taknemmelig for, at der er mange mennesker, der kan lide det, jeg har lavet. Men det er faktisk ikke derfor, jeg gør det, det er, fordi jeg gerne vil fortælle en interessant historie. Derfor bliver jeg også ked af, at han siger, at jeg arbejder mod kilderne og historien.«

Det har ikke været muligt, at få et interview med Thomas Bloch Ravn, men han henviser til et Facebook-opslag, som han lavede kort efter udgivelsen af Berlingskes artikel.

»De (Berlingske, red.) spurgte om min holdning til en kendt entertainers rolle på forskellige museer. En entertainer, der om museernes ambition om historisk korrekthed for nylig har udtalt: 'Det er da det sidste, folk vil have'.«

»Den sag havde jeg ikke forestillet mig, vi skulle tale om. Men når de nu spurgte, så sagde jeg, hvad jeg mente.«

27. marts er Jim Lyngvild igen aktuel med en udstilling, denne gang er det på Kronborg, og udstillingen, som han har arbejdet på i seks år, kommer til at handle om den danske kongerække.