Krigsfotografen Jan Grarup vakte stor opsigt, da han i Berlingske fortalte, at han havde tænkt sig at leve helt som vanligt, selvom han viste tegn på corona.

Nu har han dog ændret holdning, og han fortæller på sin Instagram-profil, at han har lært meget, siden han kom med, hvad han selv kalder for 'kyniske' udmeldinger.

Han siger, at han har fået fire dødstrusler og utallige trusler om tæv. De rammer ham dog ikke så meget, som andre kommentarer har.

'Det har dog påvirket mig, at en del har kaldt mig for landsforræder. Endnu mere ondt gjorde det, da et menneske, jeg har stor respekt for, sagde, at jeg kun var interesseret i at leve så normalt som muligt for at kunne lave en ny bog om danske corona-ofre. Jeg må være virkelig kynisk.'

Sådan lyder det i hans opslag, hvor han også løfter sløret for, at han har været hårdt ramt af sin sygdom.

'Jeg er blevet alvorligt syg med høj feber, ondt i hele kroppen - i hovedet - svær hoste som aldrig før, rystet så jeg ikke kunne holde på et glas vand. Ondt i brystet om dagen, vejrtrækningsproblemer om natten, men jeg har reddet stormen af solo herhjemme i karantæne, som jeg holder til punkt og prikke,' skriver han og uddyber:

'Jeg er i bedring, men kan bedst sammenligne det med den malaria, jeg har i kroppen og som jævnligt kommer i udbrud kombineret med lungebetændelse. Jeg har ikke belastet vores læger eller hospitaler - det synes jeg, at jeg skylder ovenpå mine kyniske udtalelser.'

Til Politiken siger han, at hans udtalelser har ramt ham som en boomerang. Udtalelser han ellers for nyligt stod ved over for B.T.

»Jeg forsøgte at bevare en normalitet og havde på det tidspunkt ikke set, hvor alvorligt det var. Min fejl. Men jeg lagde også billedet ud, fordi jeg kunne mærke et begyndende hysteri og en indignation. Jeg har det svært med, at når noget kommer tæt på os, så reagerer vi enormt stærkt, og når noget er langt fra os, har vi kun skuldertræk tilovers,« siger han og understreger, at han mener, der vil være en anden manglende medfølelse i forhold til de mange flygtninge i Europa.

»Lige nu er der fællessang fra altanerne på Østerbro, men al den sociale omsorg vil vi ikke se, når coronaen rammer Moria-lejren på Lesbos. Det vil være en gigantisk katastrofe for mennesker, som i forvejen er hårdtprøvede. Jeg er bare ikke sikker på, at vores reaktion vil være den samme. Deri ligger min indignation. Jeg er og var nok for påvirket af mit arbejde ude i verden.«

I sit opslag på Instagram fortæller han, at han godt ved, hvor alvorlig situationen er for dem, der arbejder i sundhedsvæsenet. Desuden understreger han, hvad han blandt andet har lært, som muligvis har været en afgørende faktor i, hvorfor han nu har lagt en opfordring på sin Instagram om, at folk skal blive hjemme.

'Jeg snakkede med en ven forleden, der er professor, som klogt sagde, at hvis vi ikke kommer igennem det her fornuftigt, så kommer vi i hvert fald ikke til at kunne hjælpe de virkelig svagt stillede - kloge ord, jeg har taget til mig.'