Han var her, dér og alle vegne. Indtil han pludselig forsvandt. Nu fortæller den amerikanske skuespiller Brendan Fraser om den foruroligende årsag til, at han gled ud i glemslen.

Han brød igennem i begyndelsen af 90'erne, og i slutningen af årtiet var han blevet en af verdens største filmstjerner takket være film som 'Mumien'.

I nogle år fortsatte alt med at gå godt for den amerikanske skuespiller Brendan Fraser, men pludselig begyndte der er at gå længere og længere mellem, at man så ham på det store lærred. En af hans sidste store film blev den tredje i 'Mumien'-serien fra 2008, før han pludselig forsvandt og blev glemt.

De fleste blev først opmærksomme på, at han havde været væk, da han forrige år dukkede op i tv-serien 'The Affair', hvorefter han begyndte at give de første interviews efter tavsheden.

I et nyt interview med det amerikanske magasin GQ fortæller han nu, hvorfor han pludselig forsvandt.

Her ses han i filmen 'George - den gæve liansvinger' fra 1997.
Her ses han i filmen 'George - den gæve liansvinger' fra 1997. Foto: DISNEY / BLACKBURN, MARSHA / Alb
Vis mere

Den i dag 49-årige skuespiller forklarer, at der var flere årsager til det. Han blev blandt andet kendt for sin muskuløse krop og sine 191 centimeter, men gennem årene sled han sin krop helt ned grundet travlhed og de stunts, han skulle udføre i filmene.

Da han skulle filme 'Mumien: Drage-kejserens Grav', var hans krop på randen til at falde fra hinanden.

»Jeg blev holdt sammen af tape og is. Små ispakker og mountainbike-puder, som var lette og små og kunne passe under mit tøj. Hver dag byggede jeg et exoskelet til mig selv,« forklarer han til magasinet.

Til sidst blev det dog for meget, og han måtte gennem flere operationer. Hans knæ, hans ryg, selve rygraden, selv hans stemmebånd. Over en periode på syv år røg han ind og ud af hospitaler.

Samtidig blev han skilt fra sin hustru, som han har tre sønner med.

Her ses han i filmen 'Looney Tunes: Back in Action'.
Her ses han i filmen 'Looney Tunes: Back in Action'. Foto: WARNER BROS. PICTURES / Album
Vis mere

Det var dog en anden hændelse, der fik ham til at trække sig fra spotlyset, forklarer han. Både frivilligt og - ifølge ham selv - ufrivilligt.

En sommerdag i 2013 var han til en forretningsfrokost på Beverly Hills Hotel arrangeret af Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der er organisationen bag Golden Globes-prisuddelingen. På vejen ud fra hotellet blev Brendan Fraser angiveligt mødt af den tidligere chef for HFPA, Philip Berk.

Ifølge Brendan Fraser rakte Philip Berk en hånd ud som for at ville give ham et håndtryk.

»Hans venstre hånd førte han rundt om mig og greb fat i min balde, og en af hans fingre rørte mig på mellemkødet. Han begyndte at bevæge fingeren rundt,« forklarer skuespilleren til GQ.

Her ses Brendan Fraser i filmen 'Crash', der vandt en Oscar for bedste film i 2005. 
Her ses Brendan Fraser i filmen 'Crash', der vandt en Oscar for bedste film i 2005.  Foto: CAP/KFS
Vis mere

Han fortæller, at han blev ramt af en følelse af panik og frygt.

Til sidst lykkedes det ham angiveligt at fjerne Philip Berks hånd.

»Jeg følte mig dårlig. Jeg følte mig som et lille barn. Jeg følte det som om, der var en bold i min hals. Jeg troede, jeg ville begynde at græde,« forklarer Brendan Fraser, som efterfølgende skyndte sig væk derfra og tog hjem til sin hustru, som han fortalte, hvad der var sket.

Han overvejede, om det var noget, han ville fortælle til offentligheden, men han gjorde det dengang ikke at frygt for at blive ydmyget eller få skadet sin karriere.

»Jeg blev deprimeret. Jeg gav mig selv skylden, og jeg havde det elendigt. Det fik mig til at trække mig. Det fik mig til at leve mere tilbagetrukket,« fortæller han til GQ.

Samtidig forklarer han, at han længe har tænkt over, om hændelsen gjorde, at han blev 'blacklistet' af HFPA, som ifølge ham stoppede med at kontakte ham og invitere ham med til ting.

Her ses Brendan Fraser i 2011.
Her ses Brendan Fraser i 2011. Foto: VALERY HACHE
Vis mere

Ifølge Brendan Fraser tog hans talsperson efter hændelsen med Berk kontakt med HFPA og bad om en undskyldning.

Til GQ skriver Philip Berk - der fortsat arbejder hos HFPA - at han ikke kan genkende Brendan Frasers beskrivelse af hændelsen.

»Hr.Frasers version er fuldstændig opspind,« skriver han.

Han erkender dog, at han skrev et brev til Fraser om hændelsen, men forklarer:

»Min undskyldning var ikke en indrømmelse af, at jeg havde gjort noget galt, det var i stedet det almindelige: 'hvis jeg har gjort noget, der gjorde Hr. Fraser ked af det, så beklager jeg, det var ikke intentionen.«

Til People lyder det i en udtalelse fra HFPA, at man undersøger sagen nærmere.