»Vi taler ikke om, hvor skide ondt vi har i røven efter fødslen eller om, at det brænder, når vi tisser«

Sådan lyder det hudløst ærligt fra Cana Buttenschøn, da B.T. fanger hende på telefonen torsdag aften for at tale om et billede, hun har delt på Instagram, og som på kort tid har fået enorrm opmærksomhed.

»Og det, synes jeg, er mega ærgerligt, for det betyder, at der går en masse kvinder rundt og har det dårligt med sig selv, fordi de tror, der er noget galt med dem, fordi alt ser så perfekt ud for de andre på Instagram,« fortsætter hun.

På billedet kan man se, hvordan bloggerens mave så ud blot tre timer efter fødslen af hendes andet barn. Og i modsætning til mange andre, har Cana Buttenschøn ikke gjort noget for at skjule, at maven ikke er toptunet i timerne efter en fødsel.

»På Instagram støder jeg tit på kvinder, der deler fuldkommen perfekte billeder af, hvordan de ser ud efter en fødsel, men jeg er altså jordemoder, så jeg ved, hvordan kvinder ser ud, når de lige har født et barn, og 90 procent ser altså ud som mig,« siger hun og fortsætter:

»Man har et kæmpe, slapt maveskind og bliver helt begejstret, når man ligger ned, fordi man kan se sine tæer, men så stiller man sig op, og så vælter maven bare frem, som om der ligger en bowlingkugle i bunden.«

Cana Buttenschøn har to børn med sangeren Thomas Buttenschøn, som hun blev skilt fra i sommeren 2017, og ifølge hende flyder de sociale medier over med billeder, der skildrer det perfekte liv som nylig mor, mens der slet ikke bliver talt nok om, hvor hårdt det tager på kvindekroppen at skabe et lille menneske.

»Jeg kendte til tingene, fordi jeg er jordemoder, men hvis jeg ikke havde været det, var jeg blevet skide bange og følt mig helt forkert og nok ringet til vagtlægen 100 gange, hvis ikke mere,« siger hun.

I det hele taget mener Cana Buttenschøn ikke, at der er nok fokus på de kropslige udfordringer hos kvinder.

»Rigtig mange kvinder lever i et parforhold, hvor de ikke engang kan slå en prut foran deres mand, og det er også fint nok, men så kan jeg altså bare godt forstå, at det kan være svært at snakke med nogen om, at man har fået virkelig mange hæmorider efter fødslen, eller at man ikke kan gå på toilettet i en uge efterfølgende.«

»Vi kvinder, vi vil alle gerne have stramme tissekoner og virke så pæne og jomfruelige som muligt, men sådan er det altså bare ikke, når man lige har født et barn, for der er det hele altså lidt ødelagt for en periode og slet ikke så perfekt, som mange giver udtryk for.«

Hun gik selv og undrede sig over sine afføringsproblemer i to måneder efter hendes første fødsel, før en fra hendes mødregruppe nævnte, at hun havde samme problem.

»Det var en kæmpe lettelse for os andre i mødregruppen, da hun fortalte os, hvor ondt hun havde i røven, fordi vi alle var så taknemmelige over at finde ud af, at vi ikke var den eneste.«

Derfor håber Cana Buttenschøn, at hendes ærlighed på Instagram kan gøre op med de lidt for perfekte billeder og være medvirkende til, at flere nye mødre ikke føler sig forkerte eller får det dårligt med sig selv, fordi kroppen ikke ser ud eller fungerer, som de måske havde ønsket efter fødslen.

»Det er vigtigt, at vi mødre ved, at vi ikke er alene, og at vi er helt normale og gode nok, som vi er. For lige meget hvilke udfordringer, man døjer med efter en fødsel, er der helt sikkert mange andre, der har det på præcis samme måde.«

»De fleste kvinder er meget sårbare omkring deres kroppe i forvejen, og når man så ikke har en flad mave som de andre på Instagram, så bliver mange måske kede af det, og det er altså en enorm ærgerlig måde at starte sit moderskab på. Man har jo for pokker lige leveret et barn, så man har da den vildeste og mest seje krop,« afslutter hun.