Lige nu bliver hashtagget #HarryPotter brugt verden over på Twitter, men der er hverken tale om en ny bog eller film.

Det er i stedet forfatteren bag bøgerne, J.K Rowling, som atter er havnet i et stormvejr for sine udtalelser på Twitter.

Den 54-årige forfatters holdninger bliver anset for transfobiske, og det har efterladt fans af det fantasifulde univers skuffede over deres idols udtalelser.

Denne gang drejer det sig om et tweet fra Rowling, hvori hun slår fast, at den menstruerende del af befolkningen utvetydigt må kunne betegnes som 'kvinder'.

Foto: ANGELA WEISS
Vis mere

Og mange vil måske nok være enige i det udsagn, men flere påpeger, at hun med denne udtalelse ekskluderer den gruppe af transkvinder, som er født som mænd.

Altså de personer, som identificerer sig som kvinder, transpersoner og non-binære, som ikke har menstruation.

J.K Rowling forsøger at køre den ind med humor i sit tweet, hvor hun under et link til en artikel lader som om, at hun simpelthen har glemt det engelske ord for 'kvinde'.

Artiklen, som hun har delt, har titlen 'at skabe en balanceret verden for folk, der menstruerer efter covid-19', og den har altså fået Rowling til tasterne.

'Folk, som menstruerer. Jeg er sikker på, der plejede at være et ord for de mennesker. Kan nogen hjælpe mig? Wumben? Wimpund? Woomud?' skriver hun i opslaget, hvor hun underforstået leder efter ordet 'women'.

Det er på baggrund af ovenstående bemærkninger, at hun igen bliver kaldt for både 'anti-trans' og 'transofobisk'.

'Åh, du er sådan en kolossal skuffelse,' skriver en af de mange tusinde Twitter-brugere, der har kommenteret opslaget. En kommentar, som i skrivende stund har over 22.000 likes.

En anden følger skriver, at hun bare vil have J.K Rowling til at indrømme, at hun er 'transfobisk og komme videre'.

Det var tilbage i december sidste år, at forfatteren også kom i modvind, da hun brugte hashtagget #IStandWithMaya.

Hasthtagget henviser til en sag om briten Maya Forstater, som mistede sit job som skatteekspert i en international tænketank, fordi hun udtalte sig på en måde, som blev opfattet som transfobisk.

Hun udtalte blandt andet, at transkvinder ikke bør kalde sig selv for rigtige kvinder.

Her var Rowling hurtig til at medgive sin støtte til Maya Forstaters synspunkter.