Han hedder Torben og er fra Fyn, og du har sandsynligvis aldrig hørt om hverken ham eller det, han laver. Men det kommer du til.

For landmandssønnen Torben Østergaard-Nielsen er blevet Danmarks sjetterigeste mand.

Den 65-årige fynbo, der nu bor i Middelfart, kommer fra den vestfynske landsby Voldby. Han har i årevis forsøgt at holde sig ude af mediernes søgelys, men nu går den ikke længere.

Hans livsværk har haft så voldsom succes, at han – ifølge Berlingskes netop offentliggjorte liste over landets 100 rigeste – har fordoblet sin formue det seneste år.

Mens Torben Østergaard-Nielsen i 2019 blev vurderet til at være 11 milliarder kroner værd, så vurderes hans formue bestående af blandt andet hans investeringsselskab Selvinvest ApS nu til 22 milliarder kroner.

Og hvad er det så, Torben Østergaard- Nielsen har tjent sine milliarder på? Det er noget så usexet som bunkerolie – også kendt som brændstof til skibe.

Fynboen startede sin karriere, da han som ung kom i lære i et skibsmæglerfirma i Fredericia.

Nogen øjnede dog hurtigt hans talent, og han blev hurtigt sat i spidsen for en opkøbt konkurrent fra Middelfart, har DR tidligere beskrevet.

Torben Østergaard-Nielsen har tjent milliarder på at handle med bunkerolie.
Torben Østergaard-Nielsen har tjent milliarder på at handle med bunkerolie. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Og det var startskuddet til den vilde vej mod milliarderne.

I 1981 var han med til at starte selskabet Dan-Bunkering, som han overtog helt nogle år senere.

Siden er forretningen vokset så vildt, at hans samlede forretning – ifølge DR – er blevet verdens næststørste inden for handel med brændstof til skibe.

Men Torben Østergaard-Nielsen har næse for forretninger. Og han har også forsøgt sig på andre områder. Blandt andet ejer han også rederiet Uni-Tankers samt en shippingkoncern. I alt har han – ifølge DR – 1.661 ansatte fordelt på 100 virksomheder.

Torben Østergaard-Nielsen bor ved Middelfart.
Torben Østergaard-Nielsen bor ved Middelfart. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Også luksusbiler har fynboen givet sig i kast med, da han for nogen tid siden besluttede at gøre sin hobby til forretning og begynde at handle med luksusbiler.

Rigmanden har angiveligt en samling på 200 biler af mærkerne Mercedes, Porsche og Ferrari, og den skulle være blandt de fineste i Europa.

Men det er der også råd til. For milliarderne ruller bogstavelig talt ind hos fynske Torben.

I juli fik han og familiens selskab Selfinvest-koncernen et historisk stort overskud på lidt over en milliard kroner før skat.

Torben Østergaard-Nielsen er en af landets rigeste personer med en anslået formue på 11,1 milliard kroner. Datteren Mia bor med sin forlovede i København og er partner hos headhunterfirmaet Spencer Stuart. Søsteren Nina bor i Middelfart med sin mand og tre børn. Hun blev i januar chef for udvikling og optimering i koncernen.
Torben Østergaard-Nielsen er en af landets rigeste personer med en anslået formue på 11,1 milliard kroner. Datteren Mia bor med sin forlovede i København og er partner hos headhunterfirmaet Spencer Stuart. Søsteren Nina bor i Middelfart med sin mand og tre børn. Hun blev i januar chef for udvikling og optimering i koncernen.
Vis mere

Men selv om de fleste af pengene blev tjent på olie, så håber Torben Østegaard-Nielsen, at der vil blive brugt mindre olie i fremtiden:

»Det ville være bedst for os alle, hvis vi kunne undvære olie. For mig er der ingen tvivl om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, og derfor skal vi væk fra at bruge fossile brændstoffer,« har han udtalt til Fyens.dk.

Dog bryder han sig ikke om, at nogle af hans ansatte ligefrem skammer sig over at arbejde med olie.

»Men jeg kan ikke acceptere, at vi skal være andenrangsmennesker, fordi vi handler med olie. Hvis folk vil have deres gummisko hjem fra Kina, skal skibene altså have et eller andet at sejle på, og i mange år vil det sige olie. Det er virkeligheden, og den kan man ikke se bort fra, selv om noget andet er mere moderne,« lød det fra rigmanden, der dog også har fået lidt ridser i omdømmet.

Torben Østergaard-Nielsen er Danmarks sjetterigeste mand.
Torben Østergaard-Nielsen er Danmarks sjetterigeste mand. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Gennem det seneste år har Torben Østergaard-Nielsen været i vælten på grund af sigtelser mod et datterselskab for at have overtrådt forbud mod at sælge brændstof til det russiske militær i 2016 og 2017, hvilket kan have været i strid med de europæiske sanktioner mod Syrien. Dan-Bunkering har afvist, at det kan have fundet sted, skriver Fyens.dk

Dog kan Torben Østergaard-Nielsen glæde sig over, at næste generation er på plads til at lede familieimperiet videre.

Tidligere på året blev hans to døtre, 36-årige Nina Østergaard Borris og 30-årige Mia Østergaard Nielsen, medejere af virksomheden.

Nina Østergaard Borris er blevet direktør for udvikling og optimering af alle koncernens selskaber, mens Mia Østergaard Nielsen har fået plads i bestyrelsen i familiens største selskab, nemlig Bunker Holding.