»Det er ret modigt af Mary og kongehuset, at man vælger, hun skal være protektor (for World Pride og Eurogames, red.). Det er jo stadig noget, som nogle mennesker finder meget anderledes,« siger kønsforsker Karen Sjørup.

Ifølge hende gør det en forskel, når en repræsentant for kongehuset vælger at tage del i kampen for LGBT+-rettigheder.

Det er arrangementet 'Copenhagen 2021', som Mary bliver protektor for, og det er i sig selv en unik begivenhed. Det er nemlig en sammenlægning af to store arrangemneter.

Det ene er World Pride, og det andet er Eurogames, hvor man på en inkluderende måde afholder sportskonkurrencer inden for 29 forskellige sportsgrene.

Arkivfoto
Arkivfoto Foto: POOL
Vis mere

Og hos 'Copenhagen 2021' er man også glad for, at kronprinsesse Mary har valgt at være protektor for sagen, og de afslører, at der længe har været kommunikation med kongehuset.

»Det gør en kæmpe forskel, at vi har en som kronprinsesse Mary, som går i front. Det sender også et signal til udlandet om, at Danmark har førertrøjen på i sådan nogle sager her,« siger CEO for 'Copenhagen 2021' Lars Christian Østergreen.

Han fortæller, at det var fra begge sider, der var et ønske om, at kronprinsesse Mary skulle være protektor.

»Det har været en længere proces, hvor vi løbende har holdt Mary underrettet,« lyder det fra Østergreen.

Han fortæller, at det var i 2016, at kronprinsesse Mary begyndte at tale sammen med forpersonen for Pride, nemlig Lars Henriksen. I den forbindelse lovede man fra Prides side at holde Kronprinsessen orienteret, hvilket de løbende har gjort siden, og for to uger siden blev det så afgjort, at Kronprinsessen skulle være protektor.

»For 14 dage siden havde vi et møde, og der blev det endeligt besluttet,« siger Østergreen. En beslutning, han håber, kan åbne døre rundtomkring.

»Vi ved jo, at Kronprinsessen har talt ved FN, og vi håber jo, at hun kan løfte den her problemstilling i udlandet.«

Også kønsforsker Karen Sjørup fortæller, at det betyder noget, når kongehuset tager den her problematik op.

»Det sender jo et signal til vores nabolande mod øst, hvor folk bliver overfaldet for deres seksualitet eller kønsidentitet om, at det er illegitimt at gøre det her,« lyder det fra eksperten, som uddyber:

»Det er jo hele Danmark, lovmagt, kongehus og det hele, der bakker op om denne sag.«

Det vides endnu ikke konkret, hvilke ting Kronprinsessen kommer til at deltage i. Det er noget, der løbende skal planlægges over det næste år, siger Østergreen.

»Det bliver nok formentlig den del, der handler om menneskerettigheder, men det skal vi først til at finde ud af nu,« siger han.

Han siger, at det er en kæmpe blåstempling af deres sag, at man for første gang i historien ser en kronprinsesse, der er protektor for en pride.

'Copenhagen 2021' bliver en sammenslutning af Eurogames og World Pride, og det er første og formentlig eneste gang, de to ting slås sammen.

Festlighederne bliver afholdt fra 12. til  22. august, og det skal både holdes i København og Malmø.

Sidst blev World Pride holdt i New York.