Blot to uger før franskmændenes svar på Oscar-uddelingen løber af stablen, har filmakademiets bestyrelse valgt at trække sig.

Det sker som konsekvens af, at Roman Polanskis film 'An officer and a spy' er blevet nomineret til flere priser ved César-uddelingen. Ja, faktisk er det den film, der er nomineret til flest priser.

Nomineringerne har nemlig skabt røre hos blandt andre feministiske grupper, som har opfordret til et boykot af prisuddelingen, fordi en kvindelig fotograf få dage forinden offentliggørelsen af nomineringerne stod frem og beskyldte ham for at have voldtaget hende, da hun var teenager.

Derudover har fransk-polske instruktør i årevis været i de amerikanske myndigheders søgelys, efter han i 70'erne blev anklaget for - og i øvrigt indrømmede - at have bedøvet og voldtaget en 13-årig pige, mens han boede i landet.

Efterfølgende forlod han USA, som siden har forsøgt at få ham udleveret. Uden held.

Men folket har ikke glemt, og også hundredvis af skuespillere, producere og instruktører har kritiseret César-akademiet for Roman Polanskis nomineringer.

Noget, som akademiets bestyrelse nu tager konsekvensen af.

I en udtalelse lyder det ifølge BBC:

»For at hylde de mænd og kvinder, som udgjorde filmbranchen i 2019, for at mane til ro og for at filmfestivalen kan forblive netop det - en filmfestival - har bestyrelsen enstemmigt besluttet at træde tilbage.«

»Denne kollektive beslutning skaber plads til en helt ny bestyrelse.«

Desuden har den franske kulturminister, Franck Riester, opfordret til transparens, åbenhed, ligestilling og diversitet.

César-prisen er blevet uddelt siden 1975, og Sidse Babett Knudsen modtog i 2016 prisen for 'bedste kvindelige birolle' for sin medvirken i 'Hermelinen'.