»Jeg ved ikke engang, om jeg kan svare på det spørgsmål. For det er jo bare så uværdigt på alle måder, og i dag ville man aldrig gå over den grænse,« siger Henderson.

Sådan lyder det fra sangerinde Caroline Henderson, når hun skal sætte ord på, hvordan hun følte, når skribenter kaldte hende 'chokoladebrun' eller 'nougatfarvet' tidligere i hendes karriere. Det kan man høre i kulturprogrammet 'Kræs' på Radio4.

Her fortæller sangerinden i særdeleshed om sine dage i bandet Ray Dee Ohh. Dage, der bød på sine udfordringer for sangerinden.

Her Maria Bramsen og Caroline Henderson i deres tid i Ray Dee Ohh.
Her Maria Bramsen og Caroline Henderson i deres tid i Ray Dee Ohh. Foto: Steen Jacobsen
Vis mere

Hun forklarer, hvordan man dengang talte for døve ører, hvis hun prøvede at sige, at farven på hendes hud ikke havde noget at gøre med de historier, der skulle skrives.

»I en meget mandsdomineret branche har det mange gange været svært at have en stemme og at blive lyttet til, og når du så oven i det, er en sort kvinde,« forklarer den 58-årige sangerinde i radioprogrammet.

Sangerinden er derfor glad for timingen på sin hyldestkoncert 'Black voices – a tribute', som er en koncert om sorte, kvindelige musikere og historien, der hører med dem.

I dag er der nemlig et andet momentum for at tage samtalerne om sorte kvinder i musikken, lyder det fra Henderson, som siger, hendes ungdomsår i musikbranchen var hårde.

»Nu spillede du jo for eksempel noget Ray Dee Ohh før (henvendt til programmets vært Maja Hald, red.), og det elsker jeg jo, og det var en fantastisk tid i mit liv, men det var også en hård tid, for Maria (Bramsen, red.) og jeg var jo to meget unge, skandinaviske piger, og vi blev meget eksotificerede,« siger Caroline Henderson.

I programmet lister hun nogle af de ting, hun ville påpege over for de primært ældre mænd, som dominerede i kulturspalterne dengang:

»Jeg kan ikke lide, at du kommenterer min hudfarve, min hårfarve, eller hvordan jeg ser ud, hvor eksotisk jeg ser ud, når du skriver om mig,« ville hendes invendinger lyder.

En opsang, der altså ifølge sangerinden ikke blev taget op til overvejelse.

Kræs-afsnittet blev sendt mandag og kan stadig findes på radiokanalens hjemmeside.