Popstjernen Britney Spears beder onsdag lokal tid i retten i Los Angeles en dommer om at gøre en ende på det værgemål, som har betydet, at store dele af Spears' liv og økonomi er uden for hendes kontrol.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ordene er de første fra 39-årige Spears selv ved en sag for åbne døre om værgemålet i de 13 år, det har eksisteret.

»Dette værgemål har gjort mere skade på mig, end det har gavnet,« siger Spears på en videoforbindelse i en 20 minutter lang og følelsesladet udtalelse.

Britney-fans demonsterer foran retsbygningen i Los Angeles. De kræver, at værgemålet over den 39-årige Britney Spears, som faderen har, skal ophøre.
Britney-fans demonsterer foran retsbygningen i Los Angeles. De kræver, at værgemålet over den 39-årige Britney Spears, som faderen har, skal ophøre. Foto: MARIO ANZUONI
Vis mere

»Jeg fortjener at få et liv.«

Sidste gang, hun talte foran en dommer, var i maj 2019, og der blev høringen lukket for offentligheden.

I 2008 blev sangerens far, Jamie Spears, udpeget som hendes værge, efter at hun var blevet tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital.

Dokumenter fra retssagen viser, at værgen blandt andet regulerer, hvornår Britney Spears må se sine sønner, der er 14 og 15 år gamle.

Mange Britney-fans var mødt op i Los Angeles, hvor retssagen fandt sted.
Mange Britney-fans var mødt op i Los Angeles, hvor retssagen fandt sted. Foto: MARIO ANZUONI
Vis mere

Fra 2008 til 2019 havde faren fuld kontrol over det meste af Britney Spears' liv sammen med en advokat. I dag styrer han kun det økonomiske og forretningsmæssige i samarbejde med et forvaltningsfirma.

»Jeg vil bare have mit liv tilbage. Det har varet 13 år, og det er nok,« siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Jeg mener virkelig, at dette værgemål udgør et overgreb.«

Spears siger, at værgemålet har gjort hende både »traumatiseret« og »deprimeret.«

Retsmødet onsdag er ifølge nyhedsbureauet Reuters sluttet uden en afgørelse.

Dommer Brenda Penny siger, at Spears skal indgive en formel anmodning til retten om at afslutte værgemålet, før der kan tages en beslutning.

Uden for retsbygningen er en hel del fans mødt op for at støtte Britney Spears. Mange af dem har taget lyserødt tøj på og holder bannere, hvorpå der står "Free Britney".

Fra slutningen af 2009 til 2018 gav Spears jævnligt koncerter på trods af værgemålet. Hun har ikke optrådt siden slutningen af 2018.

Genoplev retssagen i LIVE-bloggen herunder:

/ritzau/