Sofie Linde fortjener en højere løn for sit arbejde på 'X Factor' – i hvert fald lige så høj som den, hendes kollega Thomas Blachman får.

Det mener 41 procent af danskerne, efter at den populære tv-vært for nylig udnyttede sit talerør på scenen under Zulu Comedy Galla til at stille skarpt på ligestilling.

»Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi godt lege. Men det er bare ikke rigtigt,« sagde hun og refererede fra en lønsamtale, hvor hun efter eget udsagn havde bedt om at få blot 'halvdelen af Thomas Blachmans løn'.

Hvilket tv-stationen ifølge Sofie Linde afslog, hvorefter hun fik at vide, at hun trods afslaget alligevel ville blive den bedst betalte kvindelige tv-vært.

Sofie Linde på scenen ved Zulu Comedy Galla 2020, der blev afholdt i Operaen i København.
Sofie Linde på scenen ved Zulu Comedy Galla 2020, der blev afholdt i Operaen i København. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

B.T. forsøgte i den forbindelse forgæves af få en kommentar fra både Sofie Linde og Thomas Blachman, der som bekendt ikke bestrider den samme opgave i programmet. Men læser man tidligere udtalelser fra den selvtilfredse dommer, får man indtrykket af en mand, der i hvert fald selv mener, han har fortjent en stor bid af kagen.

»Der er intet program uden mig. Man kan godt adskille mig fra Danmarks Radio, men man kan ikke adskille mig fra formatet 'X Factor',« sagde han for eksempel i 2018, da talentshowet rykkede fra DR til TV 2 og tog den populære dommer med.

Sofie Linde har været vært på fem af de foreløbige 13 sæsoner af 'X Factor', mens Thomas Blachman har siddet ved dommerbordet 12 gange.

'X Factor'-vært Sofie Linde med sine tre dommere Ankerstjerne, Thomas Blachmann og Oh Land.
'X Factor'-vært Sofie Linde med sine tre dommere Ankerstjerne, Thomas Blachmann og Oh Land. Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

Men noget tyder på, at mange af danskerne ikke er helt enige i, at Thomas Blachman er showets stjerne. I hvert fald ikke hvis man skal acceptere præmissen om, at man aflønnes som fortjent.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for B.T., fortæller 41 procent af danskerne, at de mener, programmets vært, Sofie Linde, bør have lige så meget i løn som dommer Thomas Blachman.

Mens 41 procent er enige, er kun 23 procent uenige. Resten har ikke besluttet sig.

Ser man på kønsfordelingen, er det overvejende kvinderne, der bakker Sofie Linde op i, at hun har fortjent den samme pose penge som sin mandlige kollega.

Sofie Linde da også senere slået fast, at hun kæmper hele kvindekønnets sag, selv om hun nævner en specifik lønforhandlingssituation fra mediebranchen.

»Min forpligtelse nu er at forsøge at tage elevatoren op til øverste etage, så det her ikke kun bliver en tale, der omhandler kvinder i mediebranchen, men som omhandler kvinder i det hele taget,« har hun udtalt til TV 2.

Foreløbig har Sofie Lindes offentlige kritik fået kulturminister Joy Mogensen til at bede bestyrelsesformændene for DR og TV 2 forklare, hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter.

Men 'X Factor'-værten påpeger, at hun er forundret over, at der ikke er mere fokus på løngabet mellem mænd og kvinder. Et løngab, der ifølge Danmarks Statistik lyder, at mænd i gennemsnit tjener 12,7 pct. mere end kvinder.

»Hvorfor er det ikke en super-hot sag? Hvorfor er det ikke noget, man går til valg på? Hvorfor er det ikke noget, vi bare får styr på? Det er det, jeg ikke forstår,« har hun sagt til TV 2.