»Jeg havde huller og sår i min tyktarm, og hele tarmsystemet fik kramper. Det var meget ubehageligt. Jeg skulle på toilettet 30-40 gange om dagen, og når jeg sad på toilettet, var det kun blod, der kom ud. Det tømmer en, og det er forfærdeligt.«

Sådan siger den tidligere NHL-spiller Ryan Kesler ifølge ESPN i den nye dokumentar 'The Problem of Pain', hvor han åbner op om et længere sygdomsforløb.

Et forløb, der kulminerede med, at han måtte indstille karrieren sidste forår.

Kesler udviklede colitis helt tilbage i 2015. En kronisk sygdom, der giver inflammation i kolonslimhinden, som stort set altid påvirker rektum. Han blev så sent som sidste efterår diagnosticeret med Chrons syndrom, som er en sygdom, hvor der er kronisk betændelse i tarmsystemet.

Men sygdommen kom ikke af naturlige årsager. Kesler havde i årevis kæmpet med smerter i sin hofte, og han begyndte derfor at tage den smertestillende medicin Toradol.

»Jeg ønskede jo ikke at skade holdet, så jeg så ingen anden udvej end at spille. For at spille måtte jeg tage smertestillende,« siger han.

Kesler blev dog aldrig gjort opmærksom på de mulige bivirkninger, som endte med at ramme ham hårdt, og læger har efterfølgende konstateret, at sygdommen med stor sandsynlighed kom som følge af medicinen:

»Jeg havde ingen idé om, hvilken effekt medicinen kunne få på mig. Jeg tror, at hvis jeg kan tale om risiciene ved det, så vil det hjælpe andre.«

Han håber nu på mere opmærksomhed omkring smertestillende medicin, som rigtigt mange tager i NHL for at kunne spille, da holdene slet ikke informerer spillerne om risiciene ved den smertestillende medicin.

Rick Westhead, der arbejder hos TSN, som producerede dokumentaren, fortæller, at Toradol bruges i stor stil af mange spillere i NHL. Flere agenter siger, at deres spillere tager det før hver eneste kamp, de spiller. Han mener, at ansvaret er hos de forskellige hold:

»Meget af det her ansvar ligger hos holdenes trænere og læger.«

Ryan Kesler spillede selv mere end 1.000 kampe i NHL. Først for Vancouver Canucks og senest Anaheim Ducks.