Fredag smed prinsesse Kate en bombe, der kunne mane de mange konspirationsteorier om hendes sygdom til jorden.

Efter prinsessen i en video fortalte, at hun har kræft, er der flere brugere på internettet, der har udtrykt dårlig samvittighed over at konspirere om prinsessens tilstand de seneste par måneder.

Det har samtidig fået flere til at undre sig over, hvorfor kongehuset ikke har meldt mere klart ud fra start om prinsessens sygdom – 'i stedet for at lægge et manipuleret billede af prinsessen op', som de måtte trække tilbage. 

B.T. har spurgt kommunikationsekspert William Atak, der er ekspert i shitstorme, om det britiske kongehus har ladet sagen gå for vidt.

»Som familie har de gjort det helt rigtige og ventet på, at timingen føltes rigtig for Kate. Men rent pressemæssigt havde det rigtige været, at en repræsentant var gået ud og manet til ro for at berolige folk noget før,« siger William Atak.

Han understreger, at det er en ekstremt uheldig situation, som det britiske kongehus står i, både helbreds- og kommunikationsmæssigt.

De hidtil sparsomme informationer om prinsesse Kates sygdomsforløb har også været med til at vælte internettet med utallige konspirationsteorier – nogle mere vanvittige end andre.

»Der har været nogle voldsomme teorier om alt fra drab til sammenligninger med prinsesse Diana, som lægger en mørk sky over det britiske kongehus. Det kunne have sat kongehuset i bedre lys, hvis de havde fortalt, at det var familiens egen beslutning,« siger William Atak. 

Nu er to centrale hovedpersoner i det britiske kongehus ramt af kræft. Kongehusekspert Lars Hovbakke kalder det »en kriseagtig situation«.
Nu er to centrale hovedpersoner i det britiske kongehus ramt af kræft. Kongehusekspert Lars Hovbakke kalder det »en kriseagtig situation«. Foto: Daniel Leal/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

William Atak tror dog også, at kritikken hurtigt bliver glemt, og at den negative omtale af kongehusets strategi bliver vendt efter prinsessens alvorlige udmelding. 

»Omtalen har bygget på omsorg og kærlighed for prinsessen, som kun har vokset sig større, da det er en ekstraordinær situation. Der er bred forståelse for, at hun ville vente,« siger William Atak.

Før prinsessens udmelding har flere også sammenlignet prinsesse Kates og kong Charles’ sygdomsforløb, hvor der har været stor forskel på graden af informationer, der er kommet ud.

Her mener William Atak også, at det er Kates personlige ønske og hensyn til parrets børn, der spiller ind:

»Kong Charles har nok været mere klar på at melde noget ud selv, for i sidste ende er det deres egen beslutning. Kate har sin familie og små børn, og derfor skulle de nok også tænke igennem, hvordan det skulle meldes ud.«

Selvom kritikken af kongehusets pressehåndtering, specielt efter det manipulerede billede, har været stor, er det ikke noget, som William Atak vurderer, får konsekvenser.

»Kritikken af kongehuset kommer jo fra folket mod eliten. Men der er ikke noget mere menneskeligt, end at royale også bliver ramt af alvorlige sygdomme. Jeg tror næppe, at det kommer til at få nogle konsekvenser for kongehusets omdømme,« siger William Atak.

I videoen afslørede prinsesse Kate også, at hun har været i forebyggende kemobehandling mod sin kræftsygdom siden februar. 

Hun understreger også selv, at hun og prins William har taget sig tid til at forklare alt til deres børn George, Charlotte og Louis og forsikre dem om, at hun nok skal blive rask. 

Det britiske hof meddeler, at der ikke vil blive delt yderligere private medicinske oplysninger om Kate den kommende tid – herunder også hvilken type kræft, hun er blevet diagnosticeret med. 

Lyt til det seneste afsnit af B.T.’s royale podcast 'Kongehuset bag kulissen', der drøfter situationen i det britiske kongehus, her: