Håndboldspillerne vil ikke selv tage beslutningen. Og klubberne er heller ikke vilde med det. Hvis man kan tale om berøringsangst med hjernerystelser handler det i den grad om, hvem der beslutter, om en spiller skal trækkes ud af spil efter en hovedskade.

Håndbold Spiller Foreningen sendte inden denne sæson et oplæg til Divisionsforeningen med fire forslag til, hvordan man bør håndtere hovedskader og hjernerystelser fremover. Et af disse er, at der ved samtlige elitehåndboldkampe skal være en sundhedsfaglig person til stede med mandat til at trække en spiller ud af kampen. En idé, som Jonas Hansen og Louise Svalastog, der begge har været ramt af hjernerystelser, bakker kraftigt op om.

»Jeg mener, at du som spiller aldrig nogensinde selv skal stå med ansvaret for at sætte dig selv ud af spil. For min erfaring siger mig, at det kan man ikke. Lige meget hvor gammel eller ung man er, så vil alle på det her niveau give sin højre arm for at spille - i mit tilfælde var det et slutspil og nogle finaler. Vi tænkte, at der nok var en skade, men vi troede ikke, at det blev værre. Det var det, som mig og mit sundhedsteam var ude i. De havde snakket med nogle kyndige mennesker. Så vi tog chancen, men du må jo ikke gamble med sådan noget. Det har jeg fundet ud af senere hen med den behandler, jeg har i dag. Måske havde ménene slet ikke været så alvorlige. Det er ikke til at vide, og det kommer vi aldrig til at vide. Det er ikke for at pege fingre, men når man ved for lidt om tingene, så famler man i mørke,« siger Louise Svalastog.

Divisionsforeningen bekræfter, at der er dialog mellem dem og Spillerforeningen om tiltag omkring hjernerystelser, men det er stadig i en meget tidlig fase. Hvem der skal stå med ansvaret for at trække en spiller med en hovedskade ud af en kamp, er de dog ikke helt enige om.

»Alle vil gerne have, at det er nogle andre, der har ansvaret, for så er man jo fri for at træffe de beslutninger selv. Jeg ved godt, hvordan det er at være træner og spiller i en situation, hvor der mangler to minutter. Står du i en håndboldkamp med et minut tilbage, og du er bagud med en, og du spiller om noget, så er det rigtig svært for en fysioterapeut, en træner, en klubdirektør, der sidder på første række, og spilleren at træffe den beslutning. Og det er ligegyldigt, om man er vildig eller uvildig,« siger Thomas Christensen, der er direktør i Divisionsforeningen, mens Spillerforeningen i hvert fald vil arbejde på at fjerne ansvaret fra spillerne selv.

»Selvom en spiller står og er vild og blodig for at komme ind på banen, skal det aldrig være spillerens beslutning. Det skal være en ekspert, og det skal være nogen, der har forstand på det her,« siger Michael Sahl, der er direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

»Vi vil hellere være safe end sorry. I håndbold kan man sagtens fjerne en spiller fra banen, som har fået en hovedskade. Det koster ikke en udskiftning som i fodbold. Vi har et spil, hvor man godt kan tillade sig at være forsigtig. Så er jeg godt med på, at det kan være katastrofalt at skulle hive Niklas Landin ud af en VM-finale, men vi taler om folk, der mister deres førlighed. Dem har vi set nogle stykker af,« siger Michael Sahl.