Indtil videre har VM stået i coronapandemiens tegn.

Men coronavirussen er ikke den eneste trussel, som Dansk Håndbold Forbund (DHF) har skullet forholde sig til inden ankomsten til Egypten.

Sportschef Morten Henriksen afslører nemlig, at DHF har været i kontakt med PET på grund af den store terrortrussel, der er forbundet med at opholde sig i Egypten.

»Hvis ikke coronaen havde været der, så havde vi nok snakket meget mere om risikoen for terror. Men den er der jo stadig, og derfor har vi også haft et møde med PET, inden vi tog herned – og vi har generelt haft en god løbende dialog med både PET og ambassaden i Kairo,« siger Henriksen og fortsætter:

Morten Henriksen forklarer, at DHF harr holdt møde med PET om terrortruslen i Egypten
Morten Henriksen forklarer, at DHF harr holdt møde med PET om terrortruslen i Egypten Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Og PET har så lavet en trusselsvurdering i forhold til vores tur herned. Derudover har de bedt os spørge ind til sikkerheden hernede, og så har de fortalt os, hvilke ting vi skal holde øje med.«

Hvad er det, I skal holde øje med?

»Det er de fleste gængse ting, som du og jeg også ville kigge efter. Og så er det eksempelvis noget med, hvordan vi bliver eskorteret til og fra hallen, om der er ting, der ikke skal være så synlige og de generelle adgangsforhold for udefrakommende.«

»Men som vi kan konstatere, og som PET kan konstatere, så er adgangen jo ikke ligefrem blevet nemmere i kraft af corona-boblen.«

Når du siger ‘ting, der ikke skal være så synlige’, handler det så om ikke at skilte med, at I er fra Danmark?

»Hvis det skulle være noget, så er det for eksempel, at vi måske ikke lige behøver overklistre bussen med Dannebrog. Men vi kører i nogle standardbusser, hvor der slet ikke er flag, så det er ikke noget problem.«

Hvordan lyder PETs trusselsvurdering konkret?

»Det kan jeg ikke sige noget om. Det er en aftale mellem os og PET. Det handler jo om, at Egypten ligger i et af de områder i verden, hvor Danmark bliver set på på en anden måde end før Muhammed-tegningerne.«

»Så selvfølgelig er der lavet en trusselsvurdering af en grund. Men man kan sige, at hvis PET havde været synderligt bekymret, så havde vi jo nok haft nogen fra PET med hernede,« siger Morten Henriksen.

Hvis man læser Udenrigsministeriets rejsevejledning, er der ingen tvivl om, at terrortruslen skal tages seriøst. Her konstateres det, at ‘der er en høj risiko for terror i Egypten’.

Og det er ifølge mellemøstekspert Kasper Boserup, der tidligere har været seniorforsker hos Dansk Institut For Internationale Studier, med god grund.

Han fastslår samtidig, at man bør være ekstra opmærksom på truslen i forhold til den aktuelle slutrunde.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / POOL
Vis mere

»En stor begivenhed som VM er et oplagt mål,« siger han og uddyber:

»Med international presse og folk fra mange forskellige lande samlet, er det helt klart et mål,« siger Kasper Boserup.

Han forklarer, at der aktuelt er to konkrete trusler i Egypten. Den ene er det egyptiske militærstyre, der blandt andet er farligt for journalister, intellektuelle og folk i oppositionen.

Derudover er der terrortruslen fra islamiske terrorgrupper, som i overvejende grad holder til på Sinai-halvøen. Det er sjældent, de kommer længere ind i landet, lyder det fra Boserup, men nogle gange lykkes det dem dog at komme ind omkring landets storbyer.

Alt sammen er med til at tegne billedet af et land, hvor man skal være særdeles påpasselig, forklarer Kasper Boserup.

»Jeg vil vurdere, at der er en forhøjet risiko, og jeg tror også, der er et stærkt sikkerhedsopbud (omkring VM, red.) – hvis man kan kalde militærstyret dernede for sikkerhed,« siger Boserup.