»Hvis jeg kun skal bruge et ord, ville det være 'taknemmelighed'. Alt med måde selvfølgelig, for selvfølgelig har der været barske perioder men slet ikke på den måde, hvor jeg har syntes, jeg bare var fuldstændig nede og ikke kunne komme ud af det igen.«

Ordene kommer fra Anette Hoffmann og handler om hendes liv.

»Der er selvfølgelig altid nogle ting, jeg kunne have gjort anderledes, men jeg synes, det har været spændende og vanvittigt alt det, jeg har oplevet,« siger den tidligere landsholdsstjerne.

En af de ikoniske 'Jernhårde ladies'. En af dem, der vandt adskillige medaljer til Danmark. Onsdag fylder hun 50 år og kan se tilbage på et liv, der indtil videre har budt på mange højdepunkter.

Anette Hoffmann fylder 50 år 5. maj.
Anette Hoffmann fylder 50 år 5. maj.
Vis mere

Et liv, der for hende på en måde er delt i to. Før og efter den håndboldkarriere, der bød på spænding, vilde oplevelser og et pres, hun først tænkte over bagefter. Den del vender vi tilbage til og starter i nutiden.

For på en måde er Anette Hoffmann endt et sted, der ikke første omgang lå i kortene. Hun har siden 2017 været i virksomheden Eco2light, hvor hun arbejder med led-belysning til blandt andet sportshaller.

»Det er et helt nyt felt at komme ind under. Jeg er ansvarlig for belysning til idrætsfaciliteterne i Danmark, så jeg kommer stadig rundt i hallerne. Det er meget hyggeligt, nu er det bare ikke som spiller, men jeg er rundt at se på energibesparelser, lysstyring i hallen, så man får noget ordentligt at spille i. Jeg er glad for mit arbejde, og det er dejligt at komme rundtomkring. Det er en helt anden retning, for jeg er egentlig uddannet pædagog,« siger Anette Hoffmann, der stoppede karrieren i 2002.

Og hvordan endte hun så lige der? Svaret skal først findes i Kolding, hvor hun spillede til sidst. Efter OL i Sydney blev hun gravid, hvilket betød, hun ikke kunne være med på banen. I stedet kom hun bag skrivebordet som et bindeled mellem spillere og ledelsen.

»Jeg syntes, det var vildt spændende lige pludselig at skulle sidde på den anden side og se, hvordan man får en klub til at fungere. Der er rigtig mange ting bag. Jeg skulle også ud og prøve at finde sponsorater. Hele det setup syntes jeg var spændende,« fortæller den tidligere landsholdsspiller, der var marketingassistent i klubben fra 2001 til 2006.

»Dette var nok meget afgørende for, at jeg fik øjnene op for at gå salgsvejen,« forklarer hun om årsagen til, at hun ikke holdt fast i pædagogvejen. I stedet fik hun job som salgschef hos JI Sports, og siden gik turen til det job, hun sidder i nu.

»Det var lige mig med et job, hvor jeg kunne styre min egen hverdag og komme ud til kunderne og snakke med folk, det at arbejde på et projekt, lave nogle gode og spændende løsninger til kunderne, og at det så lykkes, det er en dejlig følelse. Det kan jeg godt lide,« siger Anette Hoffmann.

Hun bor stadig i Jelling med sin mand, som hun har tre døtre på 14, 18 og 19 år med. Der er fart på, og selvom hun ikke selv spiller håndbold, får hun stadig duften af harpiks af og til. Ikke kun gennem sit job, men også gennem den ene datter, der går til håndbold to-tre gange om ugen plus kampe i weekenden.

Anja Byrial, Anette Hoffmann og Anne Dorthe Tanderup med guldmedaljerne ved OL i 1996.
Anja Byrial, Anette Hoffmann og Anne Dorthe Tanderup med guldmedaljerne ved OL i 1996. Foto: KELD NAVNTOFT
Vis mere

»Jeg synes jo, det er vildt spændende, og at følge dem er så hyggeligt. Jeg har nogle gange været lidt med som træner på sidelinjen, når jeg alligevel er i hallen, men ellers er jeg også bare forælder. Det er en meget hyggelig forældregruppe at sidde med til kampene. Der er virkelig stor opbakning, og vi nyder det, og det er dejligt, at vores andre to døtre også nyder at være med til kampene. Det er lidt sjovt, for jeg er ikke den, der skubber på. Hun går bare vildt meget op i håndbold efterhånden, og det er dejligt, hvis det er det, hun gerne vil,« siger den tidligere landsholdsstjerne.

Hun er stolt af sin egen karriere og kalder det sjovt at tænke tilbage. Men alligevel er det ikke noget, hun har snakket meget om med børnene.

»Så kan de en dag sige: 'Mor, det der må have været helt vildt.' Og det var det jo egentlig også. Alle de oplevelser, man har fået. Det er, som om der har været et liv før og et liv efter, man fik børn. Det er, som om det er et helt liv siden. Det er så langt væk, og alligevel var det bare nogle fantastiske oplevelser, som det var stort at få lov til at være med til og er sjovt at se tilbage på. Det har været kæmpestort, men ikke noget, jeg går og tænker på hver dag. Det var den tid, og det var dejligt og spændende, men nu er det en anden tid, der også er rigtig god,« griner Anette Hoffmann.

Hun var en del af landsholdet fra 1989 til 2000. Her blev det til 183 kampe, 641 mål og en pæn bunke medaljer. Guld ved EM i 1994 og 1996, VM i 1997 og OL i 1996 og 2000. Sølv ved EM i 1998 og VM i 1993. Bronze i 1995. Store meritter, og Anette Hoffmann beskriver da også sin karriere som 'et stort højdepunkt' fra sit liv.

Anette Hoffmann med manden Henrik og datteren Josephine.
Anette Hoffmann med manden Henrik og datteren Josephine. Foto: MORTEN THUN
Vis mere

Samtidig var den også bare en del af hendes hverdag. Hun elskede at præstere efter mange timers træning, hvor der også var store forventninger udefra.

»Jeg kan huske, at da jeg stoppede, syntes jeg ikke, der var et kæmpe pres, da jeg var på. Men bagefter kunne jeg mærke, at der var jo et kæmpe pres. Man skulle altid præstere, man skulle virkelig være bedst hver eneste gang. Det var ikke altid nemt. Det var bare, som om det var sådan, det var. Jeg tænkte ikke over det. Man kunne ikke gøre andet, end hvad man gjorde. Det er sjovt, når man tænker tilbage,« siger Anette Hoffmann.

Som professionel håndboldspiller fyldte sporten selvsagt meget i hverdagen. Den havde førsteprioritet.

»Men alligevel fik jeg mange af de ting med, jeg gerne ville. Jeg kunne prioritere at være sammen med venner og familie, når jeg ikke spillede håndbold. Det er måske lidt anderledes i dag. Vi var professionelle, men det var alligevel et normalt liv. Vi fik lov at få hele pakken,« siger Anette Hoffmann, der selvfølgelig trænede meget og var bevidst om, hvad der var godt for kroppen at spise.

Anette Hoffmann var med til at vinde adskillige medaljer.
Anette Hoffmann var med til at vinde adskillige medaljer. Foto: PALLE HEDEMANN
Vis mere

Men hun sad ikke og tjekkede, om 'hver enkelt lille ting var god nok', som hun forklarer det.

»I dag er der nogle gange en helt anden konkurrence. Det var der også med os, men det var på en anden måde. Det er meget, som om man i dag næsten ikke kan andet,« siger Anette Hoffmann, der selv følte, hun godt kunne have et liv ved siden af.

I dag nyder hun livet med familien i det jyske. Hun taler og ses stadig med den tidligere landsholdskollega Janne Kolling, og Anne Dorthe Tanderup har hun også stadig god kontakt med, og faktisk skulle de 'Jernhårde' have været genforenet sidste forår, men det satte corona en stopper for.

»Jeg håber meget, at det kan lade sig gøre at ses igen her til efteråret, det bliver super dejligt og hyggeligt at se de andre igen. Nogle gange støder man også på hinanden i hallerne, fordi børnene spiller. Det er lidt sjovt,« siger Anette Hoffmann.

Hun er fuld af taknemmelighed. Det ord, den 'jernhårde lady' bruger, når hun skal beskrive sit liv.