Eau Rouge-svinget og den efterfølgende Raidillon-bakke understregede lørdag sit ry som motorsportens farligste sving.

Under kvalifikationen til Belgiens Grand Prix crashede Lando Norris (McLaren-Mercedes) med voldsom kraft i det berygtede sving, men den unge englænder slap omtrent uskadt. Du kan se crashet i videoafspilleren øverst i artiklen.

Fredag sendte en massecrash i Eau Rouge to af deltagerne i Formel 3-klassen W Series for kvindelige kørere på hospitalet. Ayla Agren og Beitske Visser slap begge med overfladiske skrammer. Under 24-timersløbet for GT-biler på Spa-Francorchamps baner for fire uger siden (der blev vundet af den danske Le Mans-vinder Nicklas Nielsen) sendte en voldsom crash i Eau Rouge Williams' Formel 1-reserve Jack Aitken på hospitalet med et brækket kraveben og beskadigede ryghvirvler.

For to år siden omkom den franske Formel 1-kører Anthoine Hubert i en massecrash i det berygtede sving.

G-kræfterne trykker fjedrene i bund i Eau Rouge, så der kommer masser af gnister, når bunden rammer asfalten.
G-kræfterne trykker fjedrene i bund i Eau Rouge, så der kommer masser af gnister, når bunden rammer asfalten. Foto: Grand Prix Photo
Vis mere

I 2016 slap Kevin Magnussen i Eau Rouge fra det, han kalder ‘karrierens værste crash’ med overfladiske skrammer.

Tysklands store Formel 1-håb Stefan Bellof mistede livet i en sportsvogns-ulykke i Eau Rouge 1985.

Listen over ulykker i Eau Rouge synes næsten uendelig.

Eau Rouge-svinget er opkaldt efter den lille bæk med rødligt vand, der løber under banen. Svinget er en lynhurtig venstre-højre-kombination, der i de fleste biler tages med tæt på topfart. I en Formel 1 kan man takket været bilens downforce i dag tage svinget med speederen i bund. Efter svinget følger en stejl bakke, hvor kørerne udsættes for en g-påvirkning, så de nærmest føler sig vægtløse – i cirka et halvt sekund kan kørerne ligefrem mærke, hvordan det er sikkerhedsselerne, der holder dem nede i cockpittet.

Kevin Magnussen (Renault) slap i 2016 fra karrierens værste crash i Eau Rouge-svinget.
Kevin Magnussen (Renault) slap i 2016 fra karrierens værste crash i Eau Rouge-svinget. Foto: Grand Prix Photo
Vis mere

»Hvis ikke man havde selerne på, ville man ryge ud af bilen,« har Kevin Magnussen sagt til B.T.

Det er tydeligt, at der er behov for større sikkerhed i og efter Eau Rouge-svinget, og nu har den belgiske regering frigivet omkring en halv milliard kroner til en omfattende ombygning af hele Spa-Francorchamps-banen.

Da dækbarrieren i Eau Rouge var genopbygget efter Norris' crash, tog Max Verstappen (Red Bull-Honda) pole position på den regnglatte bane. George Russel (Williams-Mercedes), der mere og mere ligner Lewis Hamiltons kommende teamkammerat, var sensationelt næsthurtigst foran netop Hamilton.