Rigtig mange danske husstande sidder i disse dage og krydser fingre for, at landets politikere kan blive enige om tiltag, der kan lette presset på de voldsomt stigende udgifter til gas og el.

I samme retning ser mange erhvervsdrivende, som er kommet under hårdt pres. Og nu beder en gruppe af dem indtrængende politikerne om hjælp.

Det er organisationen FødevareDanmark, som i en pressemeddelelse forsøger at råbe politikerne op.

Det sker på vegne af ti organisationer, der blandt andet repræsenterer landets slagtere, ostehandlere, fiskehandlere, bagere og flere andre små og mellemstore virksomheder.

Fødevareproducerende virksomheder bruger nemlig rigtig meget energi til eksempelvis at nedkøle fødevarer og tilberede fødevarer. Og derfor er de blevet ramt af tårnhøje ekstraregninger til el.

Samtidig bruger de masser af benzin og diesel, som også er steget kraftigt i pris, til at transportere varerne rundt.

Og det er en grum cocktail, som har fået regningerne ude i virksomhederne til at stige kraftigt.

»Det er en ekstremt belastning for alle virksomheder under FødevareDanmark, hvis energipriserne stabiliserer sig på det nuværende meget høje niveau, og det gælder både el og brændstof,« lyder det i en udtalelse.

Samtidig lyder det, at de stigende priser til el og brændstof har betydet, at virksomhedernes leverandører også har hævet priserne.

Det er blevet en ond cirkel af prisstigninger. FødevareDanmark vurderer, at alene prisstigninger på energi har betydet, at udgifterne til energi for mange virksomheder er fordoblet.

»Dette er ikke holdbart i længden. Og det kommer for manges vedkommende i forlængelse af betydelige udfordringer i forbindelse med corona,« lyder det i pressemeddelelsen.

Afslutningsvis beder de ti organisationer 'indtrængende' om politikernes hjælp til at hjælpe de små og mellemstore virksomheder igennem energikrisen.

Om de erhvervsdrivendes – eller de danske forbrugeres – opråb bliver hørt, er der ikke nogen afklaring på endnu.

Folketingets partier har haft indledende forhandlinger med klimaminister Dan Jørgensen om de stigende udgifter til energi, men der er endnu ikke kommet nogen konklusion.