Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Frisksmurte clubsandwich med risiko for roskildesyge var på menuen i en af landets mange Q8-tankstationer den 1. august.

En ret, som fødevarestyrelsen opdagede – og straffede med en bøde på 5.000 kroner og en sur smiley.

Da kontrollanterne besøgte Q8 i Billund, kunne de nemlig konstatere, at de clubsandwich, der lå og tog sig ud i en glasmontre, var alt, alt for varme.

Temperaturen i montren var 15,3 grader, og selve sandwichene blev målt til 11,7 graders varme.

Da kylling skal opbevares ved højst fem grader, var de kunder, der lod sig lokke til at løbe en frisksmurt sandwich, udsat for en decideret sundhedsrisiko.

»Når kylling står i så varm en temperatur, kan der udvikles bakterier, som betyder, at du kan få det skidt af at spise sådan en sandwich,« siger Michael René, ekspert i fødevarehåndtering og lektor ved Københavns Professionshøjskole:

»Det er sygdom, som ligner roskildesyge med diarré, utilpashed og den slags.«

Han forklarer, at Fødevarestyrelsen kvitterede med en bøde på stedet, fordi man tager tilfælde som varm kylling meget alvorligt.

Q8 gør sig i frisksmurte sandwich. I Billund var det gået galt i august - og det kostede Q8 5.000 kroner.
Q8 gør sig i frisksmurte sandwich. I Billund var det gået galt i august - og det kostede Q8 5.000 kroner. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

»Temperaturforholdene skal være i orden, og i sådan et tilfælde ved man måske heller ikke, hvor længe de sandwich har stået i for høj en temperatur,« siger Michael René:

»Jo længere, de står der, jo værre er det. Butikkens egenkontrol har svigtet her.«

Q8 forklarer i en mail, at det var noget uheldige omstændigheder, som gjorde, at Fødevarestyrelsen fandt de tvivlsomme sandwich.

Man havde nemlig udført egenkontrol den morgen, fastholder Q8.

Men montren var ’stået af mellem vores tjek og Fødevarestyrelsens besøg’, skriver Q8 i en mail:

’Al mad blev selvfølgelig kasseret med det samme, og vi tilkaldte en kølemontør. Ved de efterfølgende tjek har køleren fungeret upåklageligt’.

Q8 forklarer videre, at de nu tjekker montren på tankstationen i Billund fire gange om dagen, selvom reglerne på området kun kræver, man gør det én gang dagligt.

Derudover har bøden givet anledning til, at man nu gennemgår sin proces for egenkontrol i hele kæden, oplyser Q8.

Andre læser også