Bankerne er blevet for grådige.

Sådan lød det tirsdag fra erhvervsminister Simon Kollerup, efter Danske Bank som den seneste i rækken nu opkræver negative renter af helt almindelige danskere, der har mere end 100.000 kroner stående på kontoen.

Det gælder ifølge Finans Danmark, bankernes brancheorganisation, 31 procent af danskerne, mens de seneste tal fra Nationalbanken viser, at 34 procent af danskerne ved udgangen af 2019 havde indlån over grænsen.

Men der er faktisk gode muligheder for at slippe uden om de typisk minus 0,6 procent i rente, som alle større danske banker allerede tager eller vil tage fra 1. juli på indestående over 100.000 kroner.

Du kan nemlig helt gratis flytte ganske store summer fra dine egne konti til familiemedlemmers konti og så få pengene tilbage igen fra dine familiemedlemmer på et senere tidspunkt, bekræfter advokat Lise Roulund fra advokatfirmaet Familiehandlen.dk og advokat Henriette Lyhne fra Ret&Råd Grønbæk & Huuse over for B.T.

Det kan gøres på to måneder:

For det første kan man oprette et rentefrit familielån – også kaldet et anfordringslån.

Det forstås måske lettest med et eksempel, og det kommer her:

Erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Emil Helms
Vis mere

Forælderen Jytte på 65 år har 200.000 kroner stående på en konto i en større dansk bank. Hun skal altså betale negative renter af 100.000 kroner. Det vil Jytte ikke.

Derfor giver Jytte nu sin søn Lars et rentefrit familielån på 100.000 kroner. De skriver selv et simpelt gældsbrev på et A4-ark. De skriver begge under. Med et anfordringslån er opsigelsesfristen blot 14 dage, men det betyder ikke noget i praksis, da Lars og Jytte er enige om, at Lars først skal betale pengene tilbage om fem år, og Lars i øvrigt ikke vil bruge en krone af dem.

Jytte overfører nu de 100.000 kroner til sønnens nemkonto, som har tilknyttet en kassekredit på 25.000 kroner med en rente på 10 procent, som Lars plejer at udnytte fuldt ud.

Lars betaler som aftalt de 100.000 kroner tilbage til sin mor efter fem år, hvor hun skal bruge dem til en ny bil.

Renten på indeståender på over 100.000 kroner på private konti er typisk minus 0,6 procent i danske banker.
Renten på indeståender på over 100.000 kroner på private konti er typisk minus 0,6 procent i danske banker. Foto: Kristian Djurhuus
Vis mere

Jytte har i de fem år sparet 0,6 procent i negativ rente af 100.000 kroner. Altså 600 kroner om året, i alt 3.000 kroner (minus værdien af, at renterne er fradragsberettigede).

I samme periode har Lars sparet renterne på sin kassekredit: 2.500 kroner om året eller i alt 12.500 kroner i løbet af de fem år (minus værdien af, at renterne er fradragsberettigede).

For det andet kan familiemedlemmer – det gælder blandt andet børn, stedbørn, bedsteforældre, stedforældre, plejebørn og samlevende – hvert år give hinanden en afgiftsfri gave på 68.700 kroner (sats i 2021).

Jytte kan altså i stedet for et rentefrit lån vælge at give Lars 68.700 kroner i gave og for den sags skyld også sin datter, Malene, 68.700 kroner. På den måde kommer Jytte igen under bankens grænse for negative renter.

Jytte, Lars og Malene må ikke på forhånd aftale, at de betaler gaven tilbage til deres mor, forklarer Lise Roulund. For så er det per definition ikke en gave.

Men Lars og Malene må gerne blive ramt af en pludselig opstået gavmildhed og få lyst til at give deres mor en gave på 68.700 kroner hver om eksempelvis fem år, når Jytte skal købe en ny bil.

På disse to måder kan Jytte – og du og alle andre – helt lovligt flytte penge ud af bankernes zone for negative renter og få dem tilbage igen på et senere tidspunkt.

Erhvervsminister Simon Kollerup har nu indkaldt Finans Danmark til et møde om bankernes negative renter.