Priserne er på himmelflugt.

Og tirsdag ramte den største stigning i forbrugerpriserne i næsten 40 år.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevarer generelt er blevet 7,1 procent dyrere på et år.

Men hvilke specifikke varer er det, der sender den samlede stigning helt derop?

1: Madolie

Øverst på listen er madolier (andre spiselige olier end olivenolie, red.), der over det seneste år er steget 64,2 procent.

Olivenolie er til sammenligning steget 13,7 procent.

2: Pasta

Gabet ned til den anden største stigning er ret markant. Pastaprodukter og couscous er nemlig steget 25,4 procent.

3: Vegetabilske fedtstoffer

Margarine og andre vegetabilske fedtstoffer er steget 23,1 procent, mens smør er faldet 11,9 procent.

4: Mælk

Overordnet set er frisk mælk steget 21,4 procent i pris, men kigger man kun efter den friske mælk med lavt fedtindhold, er stigningen 21,3.

5: Frossen frugt

Synes du, at turen til frysedisken efter frossen frugt til din smoothie er blevet dyrere, er det ikke så mærkeligt. Prisen er nemlig steget 19 procent.

Frisk frugt er steget 9 procent og konserveret frugt er steget 5 procent.

6: Andre mejeriprodukter

I kategorien 'andre mejeriprodukter', der dækker over alt det, der ikke er mælk, yoghurt og ost, er stigningen på 18,8 procent.

7: Okse- og kalvekød

Og den syvende højeste prisstigning finder man på okse- og kalvekød, der er steget 18,7 procent. Til sammenligning er kød generelt steget 8,7 procent.

Lamme- og gedekød er steget 14,5 procent, fisk og skaldyr (tørrede, røgede eller saltede) er steget 12,9 procent og fjerkræ er steget 11,7 procent.

8: Pizza og madtærte

Lige efter okse- og kalvekødet, kommer kategorien 'pizza og madtærte', der er steget 18,2 procent. Generelt er brød og kornprodukter steget 10,1 procent.

9: Yoghurt

Med en markant stigning er endnu et mejeriprodukt på top-10-listen. Yoghurt er nemlig blevet 17,2 procent dyrere på et år.

10: Mel og gryn

Sidst men ikke mindst er mel og gryn steget 14,9 procent. For andre kornprodukter er stigningen 6,6 procent, mens stigningen for sukker lyder på seks procent.

Trods de generelle stigninger, er der også syv fødevarer, der over det seneste år er faldet i pris.

Det største fald er på smør, der over det seneste år er faldet 11,9 procent. Et prisfald, der formentlig hænger sammen med de mange vilde tilbudspriser, som flere dagligvarekæder havde på smør i påsken, der faldt i april i år.

Chips er faldet med 8,2 procent i pris, frossen fisk er faldet 4,4 procent og konserverede og forarbejdede fisk og skaldyr er faldet 3,8 procent

Andre læser også