Kød fra slagterivirksomheden Skare Meat Packers bliver nu fjernet fra kølediskene i landets største dagligvarekoncern, Salling Group, der står bag Bilka, Netto og Føtex.

Salling Groups har valgt at suspendere samarbejdet med Skare Meat Packers.

Beslutningen sker efter, at Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg i slagterivirksomheden har beslaglagt 250 ton gammelt kød, hvoraf noget er helt tilbage fra 2010.

»Salling Group forventer, at alle leverandører er åbne over for enhver myndighedskontrol, og vores kunder skal kunne have tillid til, at leverandører til enhver tid har fuld transparens samt overholder gældende lovgivning,« skriver Salling Groups kommunikationsdirektør, Henrik Vinther Olesen, i en mail til B.T.

»Da vi imidlertid finder Skare Meat Packers håndtering af styrelsens kontrol helt uacceptabel, suspenderer Salling Group samhandlen med Skare Meat Packers,« skriver han yderligere.

Det var i forbindelse med et kontrolbesøg i december, at Fødevarestyrelsen fandt det gamle kød i et frysehus.

Ifølge Fødevarestyrelsen kunne det gamle kød ikke spores tilbage til oprindelseslandet, fordi anmærkningen manglede. Virksomheden har heller ikke selv kunnet redegøre for, hvor det stammer fra.

Det har resulteret i en politianmeldelse, som består af i alt tre forhold.

Skare Meat Packers er også meldt til politiet for at forsøge at forhindre styrelsen i at komme ind og foretage kontrollen. Derudover er virksomheden politianmeldt for at ændre oprindelseslandet på en del af kødet.

»Jeg kan ikke ligefrem huske, at vi tidligere har stået og kigget på noget, der var så gammelt,« sagde chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark, tidligere i dag til B.T.

Salling Group oplyser ikke at have modtaget nogen af de omtalte frostvarer og er dermed heller ikke en del af den verserende sag.

»Men på baggrund af Skare Meat Packers verserende sag med Fødevarestyrelsen, der omfatter to kritiske kontrolbesøg i december 2022, stiller vi os derfor helt uforstående overfor Skare Meat Packers ageren,« siger Henrik Vinter Olesen i en skriftlig kommentar.

Skare Meat Packers er ikke blevet politianmeldt for at sælge gammelt kød. Det er nemlig ikke ulovligt at sælge, så længe virksomheden har vurderet, at kødet er forsvarligt at sælge.

Over for Jyllands-Posten afviser Skare Meat Packers' direktør Kurt Skare, at virksomheden skal have ageret på kant med loven.

»Det indgår i forarbejdede produkter, eksempelvis pølser og andre varer, siger han og understreger, at det er helt normalt for virksomheden at have kød liggende, som er fra før 2017, siger han til avisen.

B.T. har været i kontakt med flere af de store detailkæder for at høre, om de får leverancer fra Skare Meat Packers.

Fra Rema 1000 lyder det i et kort skriftligt svar, at »vi har ikke noget kød, som er en del af det her.« Yderligere uddybning har ikke været mulig at få.

Coop oplyser, at man hverken køber fersk eller frossent kød fra Skare Meat Packers til koncernens kæder: SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen, Coop 365 Discount og Irma.

Fra kommunikationsdirektør Morten Vestberg fra Dagrofa, der står bag Meny, Spar, Min Købmand og Letkøb, lyder det i et skriftligt svar:

»Vi har ikke nogen fast samhandel med dem, hvilket vi heller ikke har planer om at få.«

Skare Meat Packers har 650 medarbejdere i Danmark fordelt på Christiansfeld, Vejen og Aarhus. Virksomheden driver slagteri på sydhavnen i Aarhus.