Vil du lytte til artiklen?
Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.
Allerede abonnement?
Vil du lytte til artiklen?
Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.
Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
Ved næsten alt, hvad du foretager dig, kan du mærke det.
Det er dyrt at være forbruger i dagens Danmark, og det forbliver sådan. For priserne herhjemme stiger også hurtigere end i mange af vores europæiske naboland.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmarks inflation var hele 9,1 procent i juni og derfor er steget med tæt på et procentpoint siden maj i år.
Faktisk har den danske inflation overhalet inflationen i eurozonen – altså de lande, der har euroen som valuta.
For det er dyrt og bliver endnu dyrere at bo i Danmark.
»Det er rigtig meget. Det fortæller også en historie om, at det ikke bare handler om, at priserne steg rigtig meget i foråret – det handler om, at priserne stadigvæk stiger. Så inflationen er stadigvæk på vej op og accelererer faktisk,« siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank til DR.
Euroområdet, der omfatter 19 lande, er inflationen steget til 8,6 procent i juni, og i alle 27 EU-lande steg den til 9,6 procent. Siden maj har Danmark overhalet Tyskland og Cypern.
Det er både Danmarks og EUs tilfælde højest målte inflation siden 1997, hvor det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks blev opgjort for første gang.
I både Danmark, eurozonen og EU er det på brændstof og fødevarer, at de største prisstigninger finder sted. Men heldigvis for mange danskere er benzinpriserne lidt på vej ned af igen.
I torsdags hævede Den Europæiske Centralbank (ECB) renten for første gang siden 2011.
Den blev hævet fra minus 0,5 procent til 0,0 procent i et forsøg på at få bugt med inflationen, som ellers brager løs på tværs af Europa.
Nationalbanken i Danmark hævede senere på dagen sin ledende rente fra minus 0,6 procent til minus 0,1 procent.