Ved næsten alt, hvad du foretager dig, kan du mærke det.

Det er dyrt at være forbruger i dagens Danmark, og det forbliver sådan. For priserne herhjemme stiger også hurtigere end i mange af vores europæiske naboland.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmarks inflation var hele 9,1 procent i juni og derfor er steget med tæt på et procentpoint siden maj i år.

Faktisk har den danske inflation overhalet inflationen i eurozonen – altså de lande, der har euroen som valuta.

For det er dyrt og bliver endnu dyrere at bo i Danmark.

»Det er rigtig meget. Det fortæller også en historie om, at det ikke bare handler om, at priserne steg rigtig meget i foråret – det handler om, at priserne stadigvæk stiger. Så inflationen er stadigvæk på vej op og accelererer faktisk,« siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank til DR.

Euroområdet, der omfatter 19 lande, er inflationen steget til 8,6 procent i juni, og i alle 27 EU-lande steg den til 9,6 procent. Siden maj har Danmark overhalet Tyskland og Cypern.

Det er både Danmarks og EUs tilfælde højest målte inflation siden 1997, hvor det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks blev opgjort for første gang.

I både Danmark, eurozonen og EU er det på brændstof og fødevarer, at de største prisstigninger finder sted. Men heldigvis for mange danskere er benzinpriserne lidt på vej ned af igen.

I torsdags hævede Den Europæiske Centralbank (ECB) renten for første gang siden 2011.

Den blev hævet fra minus 0,5 procent til 0,0 procent i et forsøg på at få bugt med inflationen, som ellers brager løs på tværs af Europa.

Nationalbanken i Danmark hævede senere på dagen sin ledende rente fra minus 0,6 procent til minus 0,1 procent.