Efter flere årtier som en af de største og mest markante dagligvarekæder i Danmark peger alt nu i retning af, at Coops discountkæde Fakta lever på lånt tid.

En udskiftning tager fart. En udslettelse af det røde og hvide Fakta-logo er efter alt at dømme under opsejling.

Siden Coop i september 2020 konverterede 13 Fakta-butikker til det nye lavpriskoncept Coop 365, er det gået stærkt. Godt et halvt år senere findes der 28 Coop 365-butikker. Flere er på vej.

Tendensen er nemlig klar: Når Fakta-butikker omdannes til Coop 365-butikker, stiger omsætningen i butikken, lyder det fra Coop.

Coop 365.
Coop 365.
Vis mere

Nu er den officielle holdning i Coop så, at man ikke åbner nye Fakta-butikker. Skal man åbne en lavprisbutik, er det en Coop 365.

»Det går rigtig godt med de 28 Coop 365-butikker, og derfor er der også flere i støbeskeen. De er pænere, de har større udvalg, og så betyder vores partnerprogram, at butikscheferne får større frihed og mulighed for at tjene flere penge,« siger Jens Juul Nielsen, kommunikationsdirektør i Coop.

Han nægter dog at erklære Fakta-kæden for færdig, selvom alle pile peger i den retning.

»Jeg vil ikke benægte, at det peger i retning af, at Coop 365 bliver vores satsning på lavprismarkedet. Vi er bare ikke der, hvor det er besluttet endnu. Coop 365 er fortsat i en fase, hvor vi tester,« forklarer Jens Juul Nielsen.

Kan du afvise, at det ender med, at Fakta er væk og erstattet af Coop 365?

»Det kan jeg ikke afvise, nej. Men det er ikke en beslutning, der er taget endnu. Der skal vi over på den anden side af sommer, før vi siger noget endegyldigt.«

Ifølge Bruno Christensen, der har fulgt dagligvaremarkedet og Fakta gennem flere årtier, er der ingen tvivl om, hvor det bærer hen.

»Det her er et ophør og en nedlukning af Fakta. Det vil man ikke melde ud, fordi man ikke vil have en overskrift, der hedder, at Fakta lukker. Det vil være til gene for de butikker, der fortsat hedder Fakta, så man forsøger at gøre det lavmælt. Realiteten er dog, at det er slut,« siger Bruno Christensen.

Fakta-logoet er højst sandsynligt på vej ud.
Fakta-logoet er højst sandsynligt på vej ud. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Han mener, at Coop har indset, at Fakta-kæden, som har kæmpet med nedlukninger og underskud i en årrække, ikke er til at redde.

»Det var umuligt for Fakta til sidst. Den kæde har været udsat for så meget gennem årene. Fakta-navnet er færdigt. Det er meget nemmere for Coop at skabe noget nyt.«

Tilbage hos Coop erkender Jens Juul Nielsen, at det ikke kun er kunderne, der er glade for det nye Coop 365-koncept.

Internt i Coop er der også stor efterspørgsel på at omdanne Fakta-butikker til Coop 365.

»Der er stor interesse fra butikschefer i Fakta for at få det her Coop 365-koncept, det må man bare sige. Man vil jo gerne have et mere attraktivt koncept over for kunderne og mere attraktive forhold for butikscheferne. Det er en pænere butik og et større udvalg,« siger Jens Juul Nielsen:

»Men det er en stor operation. Derfor bruger vi et års tid på at teste.«

Der findes som nævnt i dag 28 Coop 365-butikker. Fakta har fortsat omkring 340 butikker.