Fredag kom de kinesiske finansielle myndigheder med en udmelding, der har rystet markedet for kryptovaluta.

På et tidspunkt var den toneangivende kryptovaluta Bitcoin nede med omkring fem procent. Men det er bare en lille del af fortællingen.

Udmeldingen fra de kinesiske myndigheder, der blandt andet tæller flere kinesiske regeringsenheder og Den Kinesiske Folkebank, gik på, at al handel med kryptovaluta vil blive ulovligt.

Og samtidig lød udmeldingen, at man har tænkt sig at slå hårdt ned på folk, der handler med kryptovaluta.

Og vupti.

Med den udmelding fredag begyndte stort set samtlige kryptovalutaer at styrtdykke.

Bitcoin raslede nedad og faldt umiddelbart med omkring fem procent, så den ramte et niveau omkring 35.000 euro – omkring 260.000 kroner – fra en kurs over 38.000 euro – 280.000 kroner –  men har siden genvundet en smule af værdien.

Bitcoin var dog ikke den eneste kryptovaluta, som tog et voldsomt dyk på nyheden fra verdens folkerigeste land.

Bitcoin tog et voldsomt fald fredag efter en udelding fra de kinesiske myndigheder.
Bitcoin tog et voldsomt fald fredag efter en udelding fra de kinesiske myndigheder. Foto: OZAN KOSE
Vis mere

En anden populær kryptovaluta ved navn Etherum faldt umiddelbart med omkring ni procent, mens den meget hypede Dogecoin også tog et umiddelbart dyk på omkring ti procent.

En lang række af de mest populære kryptovalutaer er blevet hårdt ramt, men har lørdag morgen allerede genvundet en smule af tabet.

Det skyldes muligvis, at Kina længe har været på krigsstien overfor kryptovalutaer. Og udmeldingen derfor ikke er overraskende.

Tidligere på året blev det meldt ud, at man ville slå hårdt ned på kryptoudvinding, der i flere tilfælde kræver enorme mængder energi og udledning af CO2.

Men Kinas egentlige årsag til at slå hårdt ned på kryptovaluta skal nok findes i den uforudsigelige natur i kryptovaluta. De kan nemlig ikke håndteres og reguleres af centralbanker, som det er tilfældet med normale valutaer som Yuan, Dollar og Euro.

Eksempelvis steg den føromtalte Dogecoin tidligere på året med vanvittige 14.000 procent og skabte den ene millionær efter den anden ud af det blå.

Også Bitcoin har over et ti-år oplevet en voldsom stigning. Tilbage i 2010 kostede en enkelt Bitcoin mindre end en ører.

Bitcoin har tidligere rundet en værdi omkring 50.000 euro, svarende til omkring 370.000 kroner.